Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

15/01/2021

Om evidente hygiënische redenen, maar ook om de levensduur van je koelkast te verlengen, is het aan te raden om hem regelmatig schoon te maken. Maar hoe vaak?

Om te vermijden dat je de koudeketen onderbreekt en zo de optimale bewaring van je etenswaren in de koelkast in gevaar brengt, maak je hem best schoon wanneer hij maar weinig gevuld is, of in het ideale scenario zelfs leeg.

Over het algemeen maak je je koelkast best eens per maand schoon om te zorgen voor een optimale hygiëne, vooral dan de leggers en andere roosters die het snelst vuil worden.

De procedure…

Voor je hem begint schoon te maken, schakel je best de stroomtoevoer af of zet je de koelkast uit. Verwijder het voedsel en plaats het op een koele plaats, verwijder dan de leggers, bakjes en andere roosters, zodat je ze kan schoonmaken met warm zeepsop (afwasmiddel is perfect). Droog alles grondig af met een schone doek.

Maak vervolgens de binnenkant van de koelkast schoon met een spons en een antiseptisch reinigingsmiddel, zonder daarbij de wanden te vergeten. Start altijd bovenaan in de koelkast. Als alles grondig is gereinigd, droog je elk oppervlak goed af voordat je de leggers en bakjes terug plaatst. Droog ook die goed af, om zo condensvorming in de koelkast te voorkomen.

Zodra de verschillende accessoires weer op hun plaats zitten, sluit je de koelkast weer aan en kan je weer een maand verder!

En slechte geuren?

Om te vermijden dat slechte geuren zich ontwikkelen in je koelkast, check je best regelmatig de toestand van de voedingswaren en gooi je de vervallen producten weg. Doe dat zeker met melkproducten, vleeswaren en charcuterie.

Je koelkast geurvrij maken is heel eenvoudig! Het volstaat om een geurvreter te plaatsen (te koop in gespecialiseerde winkels en elektrozaken) of bij gebrek daaraan kan je ook een halve citroen gebruiken (die je vervangt wanneer hij droog is).