Pannen met antiaanbaklaag: te beperkend onderhoud? Hoe draag je er zorg voor?

28/12/2020

Pannen die voorzien zijn van een antiaanbaklaag zijn ideaal in heel wat omstandigheden. Of je nu een omelet maakt, pannenkoeken of dat je rood vlees wil bakken zonder dat het vastkleeft, dit type pan is al meerdere decennia concurrentieloos.

Maar er is een keerzijde aan de medaille: pannen met een antiaanbaklaag zijn fragieler dan hun klassieke soortgenoten.

De antiaanbaklaag, die bestaat uit een laag polytetrafluorethyleen bovenop een laag aluminium, heeft de neiging om makkelijk te krassen (vooral bij goedkope pannen) en tegelijkertijd verliest het zijn anti-aanbakeigenschappen als je niet oppast.

Om die eigenschappen te behouden, is het absoluut noodzakelijk om het gebruik van schuursponsjes te vermijden om de binnenkant van de pan te reinigen. Veel modellen zijn ook te kwetsbaar voor de vaatwasmachine. Fosfaten, natriumsulfaten en -carbonaten, maar ook zuurstofhoudende bleekmiddelen in vaatwastabletten hebben de neiging om de afbraak van deze antikleeflaag te versnellen.

De aanbevelingen om deze eigenschappen te behouden, komen eigenlijk neer op gezond verstand, eens je door hebt dat dit materiaal bijzondere aandacht verdient:

  • Laat nooit een lege pan met antiaanbaklaag voorverwarmen,
  • Gebruik nooit keukengerei in metaal, vooral wanneer het een scherpe punt of snijvlak heeft (maak eerder gebruik van houten of plastic keukengerei dat bestand is tegen hoge temperaturen),
  • Maak tenslotte je pannen schoon met de hand (vooral niet in de machine) met afwasmiddel, warm water en een zachte spons (vermijd zeker schuurmiddelen, schuurpads en andere schuursponzen).

Laat je pan altijd afkoelen voor je hem reinigt, om er zo voor te zorgen dat hij langer meegaat. Vermijd ook om de hete pan in koud water te leggen, daardoor kan hij vervormen! Je kan je pan na gebruik en schoonmaak inwrijven met een stukje keukenpapier met daarop enkele durppels plantaardige olie. Zo bescherm je je pan beter tussen elk gebruik!