Onze 5 tips voor een smetteloze oven!

9/12/2020

Als er één huishoudtoestel is dat je proper moet houden, dan is het wel de oven! Of hij nu werkt op gas, elektriciteit of stoom, een vuile oven kan het lekkerste recept verknoeien door je eten te verknoeien met een brandgeur. Dit zijn 5 tips die ervoor kunnen zorgen dat je oven proper blijft!

1. Een goede reflex!

De eerste reflex: ga na elk gebruik, nadat de oven is afgekoeld, met een vochtige spons over de wanden van de oven om eventuele vuilresten te vermijden. Vergeet het glas van de deur niet, dat je makkelijk schoon kan maken met een spray voor ramen. Als er etensresten blijven kleven die je niet meteen kan verwijderen, doe dan wat azijn op je spons en schrob.

Vergeet echter niet dat de binnenkant van heel wat ovens uit emaille bestaat. Vermijd dus om te schrobben met de schuurkant van de spons, en ook met een borstel, zo niet riskeer je om het emaille onherstelbaar te bekrassen!

2. Wat met de roosters en de lekbak?

De roosters en de lekbak kan je laten weken in kokend water met daarin een paar druppels afwasmiddel. Laat een dik uur weken en schrob dan stevig met een schuurborstel of spons. De meeste van deze onderdelen kunnen ook in de vaatwasser (check de oveninstructies om zeker te zijn).

3. Voor grote problemen, de grote middelen!

Wanneer een “grondige schoonmaakbeurt” nodig is, zoals na het bereiden van een stuk vlees, dat al eens op de binnenwanden van de oven te spat, gebruik je dit mengsel: een bodempje warm water in een glas of kom, met een half glas bicarbonaatsoda. Breng deze mix rechtstreeks aan op de hardnekkige vlekken en laat het een nacht inwerken. Verwijder de volgende dag de resten met een vochtige microvezeldoek en poets nog eens na met een microvezeldoek geweekt in een mengsel van heet water en witte azijn (50-50).

4. Hardnekkig vuil?

Tegen de meest hardnekkige ingebakken vuilresten doet ammoniak wonderen! Giet een half glas van dit product in een kop en plaats het in de oven met de deur dicht. Laat een nacht inwerken. De volgende dag haal je de kop uit de oven en laat je hem een paar minuten luchten. Wrijf de vlekken vervolgens in met een vochtige spons. De aangekoekte resten zijn zacht geworden door de ammoniak, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Deze behandeling mag je alleen doen wanneer de oven koud is!

5. De preventieve methode…

Om je oven proper te houden, tenslotte, volstaat het om voorzichtig te zijn en een vel aluminiumfolie over de roosters en lekbak te leggen.

Moderne ovens beschikken over het algemeen over een zelfreinigende functie, ofwel door pyrolyse, ofwel door een functie die zelf stoom opwekt. Bij deze werkwijze moet je echter vaak nog altijd eens manueel schoonmaken achteraf om de hardnekkigste vlekken te verwijderen.