5 tips om je jeans in topvorm te houden

2/12/2020

Al jaren is de jeansboek een modeartikel dat nog steeds goed standhoudt, want in de meeste garderobes hangt wel een jeans. Maar ook dit ogenschijnlijk onverslijtbare kledingstuk heeft de nodige zorg nodig!

 

Deze stof, die jeans  werd gedoopt, zag het levenslicht in de 16e eeuw in Genua (Italië). Het was een mengeling van katoen en linnen die door de plaatselijke zeelui werd gebruikt om de schepen met stevige zeilen uit de rusten, maar ook voor hun eigen kledij. De stof werd in heel Europa verdeeld en later ook uitgevoerd over de Oceaan. Zo kwam ze terecht bij een kleermaker in Reno (Nevada): Levi Strauss.

Met een van zijn klanten, Jacob Davis, ontwierp hij een werkbroek die verstevigd werd met koperen klinknagels. Ze kende meteen veel succes bij mijnwerkers en houthakkers, die hiermee een stevige én comfortabele broek ontdekten. Zo werd de jeansbroek die we vandaag kennen geboren!

Wassen

De puristen beweren dat een jeansbroek … nooit gewassen moet worden! De zeer stijve stof heeft namelijk bijna 6 maanden nodig om de vorm aan je lichaam te laten aanpassen, waardoor het een uniek kledingstuk wordt. En ook al toont een studie van de Universiteit van Alberta aan dat een jeansbroek die 15 maanden werd gedragen zonder te wassen, niet meer bacteriën bevat dat nadat ze twee weken uit de wasmachine kwam, lijkt het ons toch aangewezen ze iets regelmatiger in de was te doen.

Kies daarvoor een delicaat, kort wasprogramma met koud water of een handwas. Om strepen en lelijke verkleuringen te vermijden, was je de jeans best binnenstebuiten! En geef tenslotte de voorkeur aan een zacht wasmiddel of een dat specifiek werd ontwikkeld voor donkere stoffen, en gebruik er slechts een kleine hoeveelheid van (meestal volstaat een soeplepel).

De droogkast? Zeker niet!

Droog ze alleen in de buitenlucht, beschut tegen zonnestralen om verkleuringen te voorkomen. Als je ze op een wasdraad hangt, bevestig de broek dan met wasknijpers ter hoogte van de lenden. Vermijd zoveel mogelijk de droogkast, want daar houdt jeans helemaal niet van. Dat werkt ook verkleuring en vervilting van de stof in de hand. Als je in een noodgeval toch gebruik moet maken van een droogkast, kies dan voor een korte cyclus met een gemiddelde temperatuur.

En het strijkijzer?

Normaal hoeft een jeans niet gestreken te worden. Maar indien gewenst, kan dat natuurlijk wel. Maar ook hier bij voorkeur bij een gemiddelde temperatuur. Keer de broek binnenstebuiten en begin bovenaan te strijken, ter hoogte van de zakken.

Hoe geef je ze haar glans terug?

Het is belangrijk dat je voor de eerste wasbeurt van je jeans, de kleur goed fixeert. Dompel ze daarvoor gedurende tien minuten in een emmer of een bad met koud water waaraan je een kopje witte azijn toevoegt. Om ook na enkele maanden de oorspronkelijke glans terug te vinden, kan je ze wassen samen met een nieuwe jeans van dezelfde tint.

En wat met verkleuring?

Donkere jeansbroeken hebben vaak een neiging tot verkleuring. Dat merk je bijvoorbeeld op een wit hemd of op de lichte lederen zetelbekleding in de wagen. Om dat effect te vermijden, kan je de jeansbroek lange tijd laten weken in water met veel zout en/of azijn (een glas azijn per liter water), waarna de kleuren definitief gefixeerd zijn!