Wat te doen met je oude cd’s en dvd’s? “Gooi ze vooral niet in de vuilbak!”

23/11/2020

Met de explosie van de dematerialisatie van gegevens zijn er steeds meer mensen die af willen van hun goede oude cd’s en dvd’s.

Brett Jordan

Wie heeft geen collectie cd’s en dvd’s die stof staan te vergaren? Dat geldt nog meer sinds de opkomst van de dematerialisatie van audio- en videodragers. Maar wat kan je er dan mee doen, bijvoorbeeld wanneer je verhuist of gewoon de dingen op orde wil zetten?

Vervuilende elementen

In België is er (nog) geen recyclagetak specifiek voor cd’s, dvd’s en BluRay’s. Velen beseffen het niet, maar deze geluid- en beelddragers verbruiken veel energie en veroorzaken heel wat vervuiling bij de productie ervan. Daarbij wordt heel wat polycarbonaat gebruikt (er is sprake van 16% van het volledige gebruik ervan ter wereld!), dat moeilijk recycleerbaar is. Er zijn wereldwijd zelfs maar weinig bedrijven die in staat zijn het te recycleren…

In goede of in slechte staat?

Daarom vermijd je beter om ze in de vuilbak te gooien. Geef ze eerder een ‘tweede leven’ door bijvoorbeeld te kiezen voor tweedehandsverkoop (kringloopwinkels, brocantes of online verkoop), op voorwaarde natuurlijk dat de schijfjes in goede staat en nog leesbaar zijn. Wanneer je je niet wil wagen aan de online verkoop (een goede foto nemen van de schijf en het doosje, een korte omschrijving maken…), kan je ze aanbieden bij een verkoper van tweedehands cd’s of boekenwinkels met een afdeling tweedehands cd’s of dvd’s.

Onleesbaar?

Wanneer je vaststelt dat je dvd’s of cd’s onleesbaar geworden zijn (gekrast of vervormd bijvoorbeeld), kan je ze ook hergebruiken om er praktische objecten van te maken (zoals onderzetters voor glazen of om duiven mee af te schrikken buiten), of zelfs decoratieve accessoires voor de kinderkamer of speelkamer. Het ontbreekt niet aan hergebruikmogelijkheden!