Leder waterafstotend maken: Dit moet je zeker niet doen!

19/11/2020

Nu de regen terug is, halen we de bottines terug uit de kast. De ideale gelegenheid om ze te reinigen en waterafstotend te maken, maar zonder daarbij schadelijke producten te gebruiken!

Silicone wordt al sinds de jaren vijftig overal gebruikt, van huishoudelijke producten tot cosmetica. Soms olieachtig, soms wasachtig, als pasta of waterig, silicone kan verschillende vormen aannemen. Maar vandaag de dag is het product één van de meest beruchte chemische componenten, enerzijds vanwege zijn rampzalige ecologische voetafdruk, anderzijds vanwege zijn afdichtende effecten, voor leer, maar ook voor de huid of het haar in het geval van cosmetica.

Het moet ademen!

Leder is een natuurlijk materiaal dat moet ademen en in veel stadsschoenen gebruikt wordt. Door het gebruik van een waterdichtingsmiddel wordt een vochtbarrière aangebracht, waardoor wordt voorkomen dat er water in het leder trekt. In het geval van een waterdichtingsmiddel dat siliconen bevat, zal deze barrière echter ook voorkomen dat het leer ademt, waardoor het geleidelijk zal uitdrogen. Als gevolg daarvan verliest het leer zijn soepelheid en gaat het scheuren. Je schoenen zijn dan goed voor de vuilnisbak!

Check voor je koopt!

Om te voorkomen dat je je favoriete paar bottines moet weggooien, controleer je best de samenstelling van het waterdichtheidsproduct dat je koopt! Kies voor een siliconenvrij product dat het leer respecteert en laat ademen. Door de hydrofiele eigenschappen van leer kan het een zekere hoeveelheid vocht absorberen, opslaan en vervolgens afvoeren. Deze eigenschap is zeer nuttig binnen de schoen, maar veel minder buiten de schoen, in een koude en vochtige omgeving. Vandaar het belang van het waterdicht maken van de schoen met een geschikt product. Je schoenmaker kan je hierin adviseren!

Wanneer en hoe je schoenen waterdicht maken?

Het product om schoenen waterdicht te maken gebruik je na het reinigen of wanneer de schoenen nieuw zijn. Je zal je schoenen dus eerst moeten reinigen met een reinigingsmelk, voeden door middel van schoenpoets en pas daarna kan je een laag product aanbrengen om de schoen waterdicht te maken.

  • Verstuif het product vanop een afstand van ongeveer 20 cm, met een fijne laag.
  • Laat gedurende 30 minuten drogen en breng daarna een tweede fijne laag aan.
  • Herhaal 3 tot zelfs 4 keer om je schoenen goed te beschermen. Daarmee verleng je de levensduur van je schoenen en vermijd je vlekken van vet of regen, maar ook lelijke witte kringen die veroorzaakt worden door sneeuw.