Nu is het moment om dit element van je huis te onderhouden!

13/11/2020

Neen, raamkaders zijn niet onvergankelijk, en hebben meer onderhoud nodig dan muren! Aan de vooravond van de winter is het aan te raden om het hang- en sluitwerk te controleren en te onderhouden!

 

Onder hang- en sluitwerk verstaan we alle elementen die het bewegen van een raamkader toelaten. Vaak wordt er geen aandacht aan geschonken, of worden ze zelfs verwaarloosd, maar deze elementen vormen nochtans het geraamte van het raam en er geen zorg voor dragen kan de prestaties van de ramen sterk beïnvloeden, zowel wat bediening als veiligheid en zelfs isolatie betreft!

Gebruiksaanwijzing…

Voordat je overgaat tot het onderhoud van de verschillende elementen van het hang- en sluitwerk van je ramen, is het goed om er een emmer met licht zeepsop bij te nemen (enkele druppels afwasmiddel volstaan perfect), een spons of microvezeldoek en een droge doek. Met behulp van dit materiaal kan je de raamgrepen, scharnieren en andere elementen reinigen en drogen om ze te ontdoen van stof en sporen die er zich doorheen de seizoenen in opstapelen.

Controle!

Eens deze elementen schoongemaakt en gedroogd zijn, controleer je of er geen onderdelen zijn die hun werk niet doen en vervang je ze indien nodig. Maak van de gelegenheid gebruik om te checken of alle bewegende onderdelen werken, of het nu gaat om de raamgrepen of verschillende schuivende onderdelen. Stel ze bij als dat nodig blijkt, en draai schroeven aan als er wat speling op zit. Aarzel in geval van twijfel niet om er professionele hulp bij te halen of de firma die je ramen geplaatst heeft.

Breng olie aan!

Eens alles gereinigd en gecontroleerd is, moet je de bewegende elementen oliën. Enkele druppels minerale olie of WD-40 doen perfect hun werk. Vergeet geen enkel onderdeel van het mechanisme en open en sluit de ramen meerdere keren om ervoor te zorgen dat de olie goed verdeeld is in het mechanisme.

Vergeet de dichtingen niet!

En tenslotte, welk type ramen je ook hebt, is het aan te raden om zorg te dragen voor de dichtingen van de ramen zodat ze hun elasticiteit behouden. De dichtingen mogen in geen geval in aanraking komen met zure of bijtende detergenten, omdat ze zo onherstelbaar beschadigd raken. Ga eerder voor lauw water met een dosis zwarte zeep of zeep op basis van lijnzaadolie!