Telewerk? Maak deze fout niet!

6/11/2020

Verplicht telewerken is niet altijd goed nieuws voor de Belg. Door de eerste golf van het coronavirus waren heel wat Belgen genoodzaakt thuis te werken en lijden ze aan… rugpijn!

Jud Mackrill

Een goede houding is dus essentieel, ook als niemand je ziet! In een interview met RTL, waar ook Sudinfo over berichtte, onderstreept Olivier Delahaut (orthopedisch chirurg en diensthoofd van het Marie Curie-ziekenhuis in Charleroi) dat je niet krom of voorover gebogen mag zitten en dat je je voeten niet mag kruisen. Je moet je voeten plat op de grond zetten, je rug rechten en je lichaam in een rechte hoek houden.

Aangepaste en goed geplaatste stoel en scherm

Om dat te kunnen doen, moet je een aangepaste stoel hebben: die moet je “in de hoogte kunnen aanpassen en biedt een zekere mate van comfort, zodat je die ergonomische positie gedurende je werktijd kan aanhouden.” Daarnaastplaats je je computerscherm idealiter “op zo’n manier dat je niet naar boven of naar beneden moet kijken om je scherm te zien. Dat zorgt namelijk voor problemen aan de wervelkolom.

Beweeg!

Tot slot een laatste tip: beweeg! De chirurg herhaalt dat we “onze vloeistoffen, het bloed in onze aderen, moeten laten stromen om oedemen te vermijden. Het is dus erg belangrijk om pauzes te nemen, te bewegen, op te staan, iets te gaan halen, terug te gaan zitten, je been- en bilspieren op te spannen en weer te ontspannen.