Hoelang kan je champagne bewaren?

6/11/2020

Of je champagne nu bewaart in de kelder of in de koelkast, er zijn enkele regels die je in je achterhoofd moet houden om het in de beste omstandigheden te laten rijpen. Nu de eindejaarsfeesten dichterbij komen, maak je best geen vergissing om je gasten niet teleur te stellen!

Net zoals wijn moet champagne enkele jaren rijpen. Zo zal een non-vintage champagne een jaar in de fles rijpen voor het op de markt komt. Voor een vintage champagne is dat zelfs drie jaar. Een grand vintage krijgt zijn smaak na 10 jaar rijping.

Op welke temperatuur?

De ideale degustatietemperatuur van champagne is tussen 6 en 9 graden. In een champagneglas zal het lichtjes opwarmen tot ongeveer 10 graden. Sommige oogsten vereisen een iets hogere temperatuur om de aroma’s gemakkelijker te laten vrijkomen. Hetzelfde geldt wanneer je champagne drinkt bij het eten: kies dan voor een temperatuur tussen de 11 en 13 graden.

Hoe bewaren?

Om te vermijden dat de champagne slecht en volledig ondrinkbaar wordt, is het belangrijk om enkele voorwaarden te respecteren tijdens de bewaring. Zoals hierboven al werd aangehaald, wordt champagne in de juiste staat in de winkel geleverd, want de rijping heeft al plaatsgevonden in een kelder. Champagne kan echter enkele jaren bewaard worden als je rekening houdt met bepaalde regels: de flessen moeten liggen en niet rechtop gezet worden en ze moeten fris bewaard worden, uit het licht en uit de tocht!

Kort gezegd: om je flessen champagne in alle rust te laten rijpen, voorzie je in de kelder best een temperatuur rond de 10 graden (waarbij grote temperatuurschommelingen vermeden moeten worden), een hoge luchtvochtigheid (zodat de kurk niet uitdroogt) en een volledig gebrek aan licht, geluid en vibraties.

Door die aanbevelingen te volgen, ben je zeker dat je champagne in de beste omstandigheden veroudert!