Hoe kom je van frietuurgeuren af?

5/11/2020

Met de zomer achter de rug hebben we weer zin om te genieten van frietjes, kroketten en andere oliebollen. Delicatessen die moeten worden gefrituurd, een belangrijke bron van geuren die de neiging hebben om zich te verspreiden in het hele huis. Maar het is niet onontkoombaar!

Eerst en vooral moet je weten dat je frituurgeuren in de keuken kan vermijden. Laat je dus niet afschrikken om frietjes te bakken alleen maar omdat het slecht ruikt! Er zijn inderdaad verschillende trucjes die de vorming van geuren tegen gaan. Te beginnen met… vanille.

Ben je eerder vanille?

Inderdaad, ook vanille staat bekend om zijn zeer sterke geur. Het zal dus de verspreiding van vettige geuren tegengaan als de frituurolie eenmaal heet is. Om dit te doen, doop je gewoon een vanillestokje in de frituurolie! De geur van de vanille zal dan de geur van de olie absorberen. En als je geen vanilleboon bij de hand hebt, dan doen een paar druppels vanille-essence het ook.

…Of peterselie?

Nog een truc: een takje peterselie dat je er gewoon in hete olie gooit. Ook hier zal de geur van vet zich concentreren op de peterselie en zich niet door het hele huis verspreiden. De kers op de taart: in olie gedrenkte peterselie helpt ook om het spatten te beperken! vanille.

En als het toch stinkt?

Er zijn andere, even effectieve manieren om van hardnekkige frituurgeuren te elimineren. Niet iedereen heeft immers vanille of peterselie bij de hand…

Bij de anti-geur bondgenoten zit witte azijn. Na een avond waarop de friteuse haar werk heeft gedaan (maar dit geldt ook voor raclette en kaasfondue), kook je gewoon een kopje witte azijn in een pan gedurende vijf minuten. De dampen uit de pan neutraliseren de geur van het vet in een handomdraai!

Etherische oliën, een goed idee?

Als het gaat om ontgeuring, zijn etherische oliën ook geweldig. Lavendel, citroengras en eucalyptus hebben buitengewone eigenschappen op dit vlak. Plaats hier gewoon een paar druppels van een van deze oliën op een klein bordje of schoteltje en plaats dit op een warmtebron, zoals een radiator. Het verdampen van de olie zal helpen om de geur van vet te elimineren.

Laatste oplossing: bestrijd kwaad met kwaad!

Om van de geur van olie en vet af te komen, kunt u ook een sneetje brood in de oven leggen en het laten aanbranden. U zult zien dat de geur van verbrand brood sterker is dan de geur van vet en dat de eerste de tweede zal domineren. Natuurlijk moet je de geur van verbrand brood verdragen!