Zo geraak je af van schimmel op muren

3/11/2020

Met de terugkeer van koude temperaturen en een gebrek aan ventilatie kan schimmel zich ontwikkelen op de muren van sommige kamers in huis. We geven je enkele tips om er vanaf te komen.

Er zijn twee voorwaarden die schimmel nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen: een hoge vochtigheidsgraad (meer dan 65%) en een temperatuur tussen 2 en 40°. Het is geen verrassing: schimmel komt vooral voor in kamers waar water gebruikt wordt, zoals de badkamer, waar het zich makkelijk kan ontwikkelen in de tegelvoegen of in de bepleistering van muren of plafonds.

Om deze weinig aantrekkelijke vlekken te vermijden, moet de ruimte elke dag verlucht worden, zowel in de zomer als in de winter, door de ramen gedurende een goed kwartier wagenwijd open te zetten. Daarnaast mag je nooit de ventilatiegaten aan de bovenkant van je ramen dichtmaken, en laat je best elk jaar je ventilatiesysteem nakijken wanneer je daarover beschikt. Wanneer het probleem aanhoudt, kan je ook gaan voor een luchtontvochtiger.

Laat in elk geval de schimmel zich niet ontwikkelen! Dat kan een impact hebben op je gezondheid, en zorgen voor de ontwikkeling van schimmelinfecties, allergische reacties en zelfs astma.

Verschillende behandelingen

Wanneer schimmels hun opwachting maken op de muren van je huis, zijn er verschillende manieren om er vanaf te geraken. De eerste is om witte azijn te mengen met water en essentiële olie van tea tree. Giet in een verstuiver drie delen witte azijn, twee delen water en een tiental druppels tea tree olie. Je kan het mengsel rechtstreeks op de schimmel vernevelen en gedurende twee uur laten inwerken. Veeg vervolgens af met een microvezeldoek.

Een andere optie: ammoniak. Hier volstaat het om een doek ermee te bevochtigen, op de vlek te wrijven en vervolgens te spoelen met proper water. De meest hardnekkige vlekken kunnen behandeld worden met waterstofperoxide.

Sodakristallen doen tenslotte ook wonderen, wanneer je ze oplost in lauw water. Daarmee wrijf je de vlekken in met behulp van een zachte spons.

Vergeet in elk geval niet om handschoenen te dragen. Ook een het dragen van een masker is aan te raden om ervoor te zorgen dat je geen micro-organismen inademt die vrijkomen tijdens het schoonmaken!