Vergeet uw gietgewoonten niet aan te passen in de herfst en de winter!

30/10/2020

Het is niet altijd evident het gieten van de kamerplaten te doseren tijdens de twee natste en koudste seizoenen van het jaar. Het vinden van de goede frequentie om de droge lucht veroorzaakt door de verwarming te compenseren is een echte uitdaging!

Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de planten die uw interieur sieren. Daarin kunnen drie grote categorieën gemaakt worden: tropische planten, de exemplaren uit een gematigd klimaat en tenslotte de cactussen.

Tropische planten

Die gedijen meestal goed in onze interieurs, voornamelijk door hun uitbundige en exotische kantjes. Ficussen, palmbomen, aechmae’s en andere kanjers komen uit streken waar constant temperaturen rond 25°C heersen, in combinatie met een relatief hoge vochtigheidsgraad. Deze omstandigheden zijn natuurlijk niet aanwezig in onze woningen in de herfst en de winter. Het ergste is dat de planten gedurende deze twee seizoen lijden onder de heersende droge lucht, voornamelijk veroorzaakt door de verwarmingsradiatoren.

Als de kamertemperatuur niet te hoog ligt en de verwarming niet voortdurend aanstaat, kan het gieten van de planten beperkt blijven tijdens de herfst en de winter. Dan volstaat één keer goed gieten per week. Laat in elk geval geen water staan in het schaaltje of de pot want anders raken de wortels verstikt, wat tot de dood van de plant kan leiden.

Toch vereisen deze planten een zekere luchtvochtigheid om te kunnen groeien in optimale omstandigheden. Maak daarom groeneilanden om uw planten te groeperen. Dankzij hun verdamping creëren ze zelf een vochtige atmosfeer waarvan gezamenlijk profiteren. Tenslotte, als uw woning uitgerust is met radiatoren, denk er dan aan op elk toestel waterverdampers te plaatsen en vul ze regelmatig bij om de lucht vochtig te houden.

Planten afkomstig uit gematigde streken

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Miranda Skoczek (@mirandaskoczek) le

Planten die uit deze regio’s komen, zoals de azalea’s of cyclamen, verdragen evenmin de warmte en de droogte die radiatoren veroorzaken. Om deze klip te omzeilen plaatst u de planten best op dunne vochtige sponzen waaruit ze vocht kunnen halen naargelang hun behoeften.

Verder moeten deze planten geplaatst worden in een koele ruimte of een plaats zonder radiator. Als u uw citrusplanten, hibiscus en andere pelargoniums ’s winters in een niet-verwarmde veranda zet, giet ze dan met mate. Tenslotte moet u wachten tot de aarde aan de oppervlakte goed droog is, tot op 3 à 5 cm naargelang de grootte van de pot, vooraleer u opnieuw giet.

Cactussen

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par suculentasscoloridass (@suculentasscoloridass) le

Tenslotte worden cactussen beschouwd als een uitzondering in de wereld van de kamerplanten. Gieten mag bijna volledig ononderbroken worden van oktober tot maart en dan geleidelijk terug hernomen worden vanaf de lente. Dit om te vermijden dat schimmelziekten tot de dood van uw planten leiden.