3 tips om de kalkaanslag in het toilet te verwijderen

28/10/2020

Wanneer je niet beschikt over een waterverzachter, is het heel waarschijnlijk dat een kalklaag zich afzet op de bodem van je toilet. Zo raak je ervanaf.

Het water dat blijft staan op de bodem van de toiletpot zorgt ervoor dat er geen afvoergeuren kunnen ontsnappen naar het toilet of de badkamer. Een zeer nuttige ‘stop’, die echter vaak zorgt voor een ophoping van kalk of zelfs zwarte afzettingen die niet makkelijk te verwijderen zijn. Hoewel er in de handel efficiënte producten bestaan, zitten die meestal bomvol chemische producten die schadelijk zijn voor het milieu. Dit zijn drie natuurlijke methodes die korte metten maken met kalkafzetting!

Lauwe witte azijn

We komen er altijd mee af, maar het is wel degelijk een uitzonderlijke remedie: witte azijn! Voor de eerste sporen van kalkafzetting levert dit perfecte resultaten. Voor een eerste schokbehandeling kan je een kom lauw azijnwater (50% water, 50% azijn) in de toiletpot gieten en gedurende twee tot drie uur zijn werk laten doen. Vervolgens giet je elke week wat witte azijn over de wanden van de toiletpot. Laat een nacht inwerken en spoel dan door!

Witte azijn en bicarbonaat

Nog een oude bekende:de combinatie witte azijn en sodiumbicarbonaat. Hier volstaat het om een halve liter witte azijn in de toiletpot te gieten en goed te schrobben met de toiletborstel. Laat enkele minuten inwerken en voeg dan 150g bicarbonaat toe rechtstreeks in de pot. Giet daarbij nog een liter pure azijn. Het zal gaan schuimen, dat is normaal! Deze reactie gaat de afbraak van kalkafzettingen versnellen. Laat deze mengeling gedurende een dertigtal minuten inwerken, en schrob af en toe met de toiletborstel. Spel tenslotte door.

Sodakristallen

Ook sodakristallen zijn heel efficiënt om kalkafzettingen in het toilet te bestrijden. Kook een liter water en meng het met 3 soeplepels sodakristallen in een kom (gebruik handschoenen als je de kristallen aanraakt). Meng tot de kristallen opgelost zijn en giet het geheel in de toiletpot. Laat een uur lang inwerken en schrob af en toe met een toiletborstel. Spoel tenslotte door.

Naast deze eerder stevige methodes, volstaat een regelmatig onderhoud vaak om kalkafzetting te voorkomen. Om dat te doen, giet je zoals hierboven beschreven 250 ml witte azijn in de toiletpot, en dat één keer per week, en laat je het een nacht trekken. Op die manier moet je amper nog schrobben of je toevlucht nemen tot de ‘zwaardere’ methodes.