Bedlinnen: hoe vaak moet je het wassen?

14/10/2020

Een niet te verwaarlozen hoeveelheid dode huidcellen, haren, bacteriën en andere microben stapelen zich elk elke nacht op in ons bed. Het is dus een must om regelmatig je lakens, kussenovertrekken en dekbedovertrek te vervangen!

 

We hebben het allemaal al gemerkt: drie of vier nachten volstaan om ervoor te zorgen dat ons beddengoed niet meer fris ruikt en niet meer zo zacht is als op de eerste dag. Dat komt omdat duizenden microscopische deeltjes zich op onze lakens afzetten tijdens de nacht, zich vermenigvuldigen en ons de daaropvolgende nachten gezelschap houden. 

Er zijn heel wat elementen van buitenaf: dode huid, haren, resten van make-up en haarproducten, stof, pollen of nog bacteriën… Een kleine wereld die eindigt in ons bed, of het nu op onze lakens is of op onze matras, wat van ons beddengoed een ware infectiebroeihaard maakt. Voeg daar bovendien nog de transpiratie en lichaamsvloeistoffen aan toe. Een volwassen persoon scheidt jaarlijks gemiddeld 100 liter zweet af in zijn bed!

De wasmachine in!

Om het risico op ontwikkeling van bacteriën en schimmels te vermijden, is er maar één oplossing: je lakens en slopen regelmatig verversen, één keer per week in de zomer (omdat we dan meer zweten) en minimum om de twee weken in de winter. Dat is de tijd die microben en allergenen nodig hebben om zich op te stapelen en te ontwikkelen in de vezels van beddengoed. Die frequentie moet versneld worden wanneer je de gewoonte hebt om naakt te slapen, omdat de huid dan rechtstreeks in contact komt met de lakens. 

Indien mogelijk kies je altijd voor een wastemperatuur van 60° en een ad-hoc gereglementeerd wasmiddel, zeker wanneer je je was in open lucht laat drogen aan de waslijn. Wanneer je hem droogt in de droogtrommel, volstaat een temperatuur van 40°. 

En de donsdekens en kussens?

Je moet er niet aan twijfelen, ook voor je donsdeken en kussens geldt dit nachtelijke ‘besmettingsproces’. Ook die moet je dus regelmatig wassen, minstens twee keer per jaar, en ook hier op 60° wanneer het materiaal dat toelaat. Bovendien moeten ook de donsdekens en hoofdkussens die opgeslagen worden tijdens de winter of de zomer, in afwachting van het volgende seizoen, ook twee keer per jaar gewassen worden, voordat ze opgeborgen worden en wanneer ze terug bovengehaald worden. Zo vermijd je de vorming van schimmels en tegelijkertijd ook vieze vlekken. 

Bewaar bedlinnen altijd op een propere en droge plaats zonder geuren. Plaats ze in daarvoor gemaakte hoezen die je vindt in de handel.