Meubels en olie: 6 fouten om niet te maken!

10/05/2022

Tegenwoordig wil bijna iedereen geoliede meubels in plaats van gelakte. Het resultaat is een bijzonder groot aanbod van oliën voor hout, met verschillende kleuren en afwerkingen.

Houtoliën beschermen de oppervlakken van dit edele materiaal tegen vlekken, vuil en ultraviolette stralen van de zon. Bovendien versterken ze de natuurlijke schoonheid ervan.

Dit is met name het geval met de nerven die worden aangetroffen in soorten als kastanje, eik of walnoot. De olie zal deze accentueren, terwijl het hout wordt gevoed en beschermd tegen vlekken en water. Olie maakt het gemakkelijk om meubels te onderhouden, maar het blijft noodzakelijk om enkele eenvoudige regels te respecteren om tot een onberispelijke en duurzame afwerking te komen.

Vergeten te schuren…

Omdat hout een poreus materiaal is, leent het zich bijzonder goed voor het ontvangen van olie, die zich moeiteloos diep kan indringen. Daarvoor moet het hout echter ruw zijn. Zijn je meubels geverfd, gebeitst of gelakt, dan moeten ze eerst kaal geschuurd worden. Een eerste schuurbeurt met schuurpapier (nr. 60 of zelfs 80) zal het grootste deel dat weg moet snel verwijderen. Ga over op een fijnere korrel (nr. 120 of 150) om het oppervlak te verfijnen.

Een borstel of kwast gebruiken…

Eens de meubels zijn afgestoft, kan je beginnen met het aanbrengen van de houtolie. Gebruik hiervoor een doek in plaats van een borstel en verdeel de olie in de richting van de vezels. Laat het geheel ongeveer twintig minuten inwerken en veeg het overschot vervolgens af met een zachte, pluisvrije doek. Als je merkt dat het hout de olie snel heeft geabsorbeerd, aarzel dan niet om de operatie nog een keer te herhalen en ga op dezelfde manier te werk.

Niet vegen…

Merk op dat de veegstap absoluut noodzakelijk is. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de olie niet optimaal is gedroogd, met een minder succesvol resultaat als gevolg. De olie moet binnendringen en dus geen film op het oppervlak achterlaten.

Overijverig zijn…

Eens het hout verzadigd is, is het nutteloos of zelfs contraproductief om olie te blijven toedienen. Vol is vol…

Niet lang genoeg wachten…

Wanneer deze handeling in het voorjaar of de zomer wordt uitgevoerd, d.w.z. wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 20° en er weinig vochtigheid in de lucht hangt, zal het lijken dat de olie al na iets meer dan 24 uur droog is. Weet echter dat het een week kan duren alvorens het ook droog is in de kern. Koude en vochtigheid vertragen uiteraard het droogproces, dus je behandelt je meubels maar beter niet in de winter.

Het doekje weg zonder af te spoelen…

Maak de met olie doordrenkte doek royaal nat met helder water alvorens je deze in de vuilbak werpt. Dat heeft alles met brandgevaar te maken…