Stofzuiger: met of zonder zak?

3/02/2020 - partner: Immovlan.be

Tegenwoordig is bijna één op de twee verkochte stofzuigers op de markt een zakloze machine. Gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te hanteren, heeft zo’n toestel het grote voordeel dat er geen tas nodig is, wat een aanzienlijke besparing betekent op wat een volumineus en duur verbruiksartikel blijft. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het voor sommige modellen niet altijd gemakkelijk is om een zak te vinden die compatibel is…

Geen stroomonderbreking

Terwijl Dyson een paar jaar geleden nog het enige bedrijf was dat echt krachtige, zakloze stofzuigers aanbood, doen alle fabrikanten dat vandaag de dag. Ze verbeteren voortdurend de prestaties van hun producten, waardoor ze krachtiger, stiller en gemakkelijker te gebruiken zijn.

Terwijl stofzuigers die zijn uitgerust met een zak geleidelijk aan kracht verliezen naarmate de zak wordt gevuld (de zuiglucht gaat fysiek door de zak heen), houdt het zakloze model een constante zuigcapaciteit in stand. Bovendien zorgen ze dankzij een reeks specifieke filters voor een efficiëntere reiniging, zuigen ze de fijnste deeltjes op en houden ze vast op plaatsen waar een model in zakken de neiging heeft om ze in de lucht te laten ontsnappen.

Hoewel een stofzuiger zonder zak over het algemeen duurder in aanschaf is (voor de meest efficiënte modellen), gaat hij bij goed onderhoud vaak meer dan tien jaar mee. Bovendien wordt er door het ontbreken van een vacuümzak minder afval geproduceerd.

En de nadelen

Zakloze stofzuigers zijn natuurlijk niet perfect. De belangrijkste klacht is meestal het lawaai dat het maakt. De zak van een conventionele stofzuiger heeft de neiging om het geluid van de motor te dempen, waardoor ze stiller zijn dan hun zakloze concurrenten.

Bovendien hebben de verzamelaars van stofzuigers zonder zak een kleiner volume dan een vacuümzak. Daarom moeten ze regelmatiger worden geleegd. Tot slot beperken stofzuigers met een zak het contact met stof, aangezien de nieuwste generatie zakken meestal zijn uitgerust met een terugslagklep, wat niet het geval is met stofzuigers zonder zak, die je confronteren met al het vuil dat wordt opgezogen bij het ledigen.