Leren zetel onderhouden: zo moet het

17/07/2019

Leer is een ";levend" materiaal en verliest schoonheid en soepelheid als er geen zorg voor gedragen wordt. We trakteren je daarom op een handvol tips met betrekking op het onderhoud van je leren zetel of fauteuil.

Behandel je bank twee tot drie keer per maand met een zeemvel. Je hoeft niet hard te wrijven, gewoon zachtjes en met een licht vochtige zeem volstaat.

Een of twee keer per jaar, of na een klein ongelukje, moet je het leer voorzichtig reinigen. Niet alleen om kleine vlekken te verwijderen maar ook om de glans te herstellen. Marseillezeep is hier je ideale bondgenoot voor. Na eerst stof te hebben verwijderd, neem je een vochtig washandje en breng je er Marseillezeep op aan. Maak kleine, cirkelvormige bewegingen over het leer en herhaal dit proces na het uitspoelen van het washandje met schoon water om de resterende zeep te verwijderen. Droog het leer vervolgens af met een schone, katoenen doek. De Marseillezeep, rijk aan plantaardige oliën, voedt het leer en reinigt het.

Hoe zit het met hardnekkige vlekken?

Voor hardnekkige vlekken doet een mengsel van reinigingsmelk en witte azijn wonderen. Week eenvoudigweg een wattenstaafje of een microvezeldoek met make-upverwijderaar en voeg een paar druppels witte azijn toe. Zorg ervoor dat de azijn zich goed vermengt met de melk. Wrijf vervolgens over de plek waar de vlek zich bevindt. Laat het drogen en behandel vervolgens met een wattenschijfje met vochtinbrengende crème.

Een andere oplossing voor hardnekkige vlekken: het weken van een spons in warm water met witte kleisteen. Wrijf in kleine cirkels, spoel de spons af, breng opnieuw aan op de behandelde plaats en laat drogen. Dit proces mag alleen worden gebruikt voor volnerfleer en niet voor breekbaar leer dat beschadigd kan raken.