Natuursteen onderhouden in 1 eenvoudige stap

29/05/2019 - partner: Immovlan.be

Hoewel er tal van producten bestaan voor het onderhoud van natuursteen, heb je maar één natuurlijk ingrediënt nodig…

Voor het reinigen en beschermen van marmer en steen komt eigenlijk maar één enkel natuurproduct in aanmerking: goede oude lijnolie!

Deze plantaardige olie, gepopulariseerd in de 16de eeuw, heeft doorheen de geschiedenis een groot aantal toepassingen gehad, te beginnen met olieverf en het beroemde linoleum dat na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om vloeren en parketvloeren te bedekken. Het wordt ook gebruikt in veel huishoudelijke producten, zoals Mousse de Lin, dat in de jaren vijftig door het Moeskroense bedrijf Vandeputte populair werd gemaakt. Dit product wordt verkregen door de olie te verhitten tot een bepaalde temperatuur, waardoor glycerine vrijkomt.

Multifunctioneel

Het voordeel van lijnolie is dat het beschikbaar is in zijn pure vorm, maar ook in afgeleide producten. Voor marmer en arduin kan het bijvoorbeeld in zijn ruwe staat worden gebruikt om de steen te laten glanzen. Gewoon een paar druppels op een zachte doek of microvezel volstaan, waarna je de steen moet polijsten tot hij niet meer plakt.

Lijnolie kan ook gebruikt worden om steen schoon te maken tijdens het “voeden”, maar minder dan met pure, gebruikte olie. Verdun eenvoudigweg lijnzaadschuim of een reinigingsvloeistof op basis van lijnolie in warm water en reinig de steen met een dweil. Voor gepolijste stenen geef je best de voorkeur aan een microvezeldoek zonder stof of deeltjes want die kunnen de glanzende afwerking van het materiaal in gedrang brengen of zelfs krassen veroorzaken. Kers op de taart: producten die lijnolie bevatten, verspreiden een aangename geur die de netheid van de gereinigde ruimte weerspiegelt!

François Piette