Zo reinig je optimaal je gevel

1/04/2019 - partner: Immovlan.be

Wil je de gevel van je huis een boost geven? Reinig de gevel en je lijkt wel een nieuwe woning te krijgen. De facelift voor je huis! Al dat vuil tast bovendien je gevel aan, dus je gevel reinigen heeft zeker en vast nut.

Zelf aan de slag

Kun je zelf je reinigen? Ja, dat kan, maar het is wel een pittig en vies werkje. Bovendien ben je vaak op hoogte bezig wat ook risico’s met zich meebrengt. Ga je aan de slag met chemische producten, weet dan dat deze schadelijk kunnen zijn. Wil je jezelf heel wat werk besparen, dan kun je een professioneel bedrijf inhuren. Voor oppervlakkig vuil volstaat een stopje, maar hardnekkig vuil zul je met een zandstraler of hogedrukspuit te lijf moeten gaan.

Hoe pak je het aan?

Eerst en vooral, bekijk het soort vervuiling. Gaat het om algen en/of mos dan kan stoomreinigen volstaan. Zwarte aanslag, bijvoorbeeld als je dicht bij industrie woont, kan dan weer beter te lijf worden gegaan met chemisch middel. Heb je grijze plekken van de neerslag, dan kan zandstralen de oplossing bieden.

Bekijk welk product geschikt is voor je gevel. Niet elke ondergrond is geschikt voor elk middel. Beton en baksteen kunnen wel wat verdragen, maar stucwerk en kalkzandsteen kunnen veel minder aan. Hier houd je uiteraard rekening mee.

Ga je uiteindelijk aan het reinigen, probeer de gekozen methode dan eerst uit op een klein stukje. Als je een hogedrukreiniger gebruikt probeer dan eerst met weinig druk en voer deze indien nodig op.

De verschillende manieren van reinigen in een notendop

Chemisch reinigen

Er zijn heel wat producten in de handel. Definieer met welk probleem je kampt en vraag in de winkel naar de gepaste oplossing. Een sopje kan ook voor minder hardnekkige algen en mos. Schrob het product met een borstel over je gevel en spuit de gevel schoon met een tuinslang.

Hogedrukreiniging

Oppervlakkig vuil kun je perfect verwijderen met een hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat je de kozijnen en deurposten niet beschadigt. Mijd ook directe druk op de voegen.

Stoomreinigen

Hierbij verhit je het water van de hogedrukreiniger tot 140°C. De combinatie van warmte en druk zorgt ervoor dat het vuil loskomt. Bij kalksteen en stucwerk valt deze methode aan te raden. Zeker bij oudere gebouwen is dit een veilige manier.

Zandstralen

Deze agressieve methode is de laatste optie. Zandkorreltjes worden met grote kracht tegen de gevel gespoten en vreten het vuil weg. Jammer genoeg vaak ook stukjes steen en voegen. Je zult waarschijnlijk opnieuw moeten voegen na deze behandeling.