5 tips van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo

13/03/2019

Een nieuw seizoen start met de lentepoets. Alles moet worden opgeruimd om fris en fruitig de lente te beginnen. Om het allemaal wat soepeler te laten verlopen hebben wij de tips van de opruimgoeroe Marie Kondo voor je op een rijtje gezet. De wereldberoemde “KonMari” methode helpt je bij het opruimen van het huis.

Vanityfair.com

Voor de mensen die Marie Kondo nog niet kennen, deze Japanse opruimgoeroe is van jongs af aan gefascineerd door het opruimen. Ze is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimtes om je heen. Rol je mouwen dus snel op, en begin aan het opruimen van je huis met deze 5 tips van Marie Kondo!

Blijft consistent: bye bye oneliners!

De oneliners “dit is handig voor later’’ of “ooit ga ik dit nog dragen’’ zijn vanaf nu zinnen waarnaar je niet meer moet luisteren. Voor alle spullen die je in de afgelopen jaren niet hebt gebruikt, geldt: weg ermee! Pak een vuilzak en gooi alle overbodige spullen erin. Zo, opgeruimd staat netjes!

Tip: Gooi eerst alles op de grond en bekijk per stuk wat je ermee gaat doen. Zo zorg je dat je alles grondig opruimt, en niet slechts een paar dingetjes weggooit.

Opruimen per categorie

Hoe ruim jij op? Veel mensen ruimen op per kamer. Dat is niet slim, want vaak liggen spullen uit dezelfde categorie verspreid door het hele huis. Je kleding ligt niet alleen in je kleerkast, maar ook op de beruchte stoel. Ruim dus beter op per categorie. De gedachte hierachter is dat je grondiger opruimt. Begin met kleding, boeken, papierwerk en dan de “komono”, het Japanse woord voor diversen.

De rol-techniek

‘They see me rolling’.. Nadat alles is gesorteerd en weggegooid, is het tijd om je favoriete items een plekje te geven. Marie Kondo gebruikt hiervoor geen kledinghangers, maar de rol-techniek. Vanaf nu rol jij je kleding op en bewaar je ze “staand” in lades en dozen. Het resultaat is dat je meer ruimte hebt en meer overzicht hebt in je kledingkast.

Weg met papier!

Nu we in 2019 leven kan alles ook digitaal worden opgeslagen! Weg met rekeningafschriften, bonnetjes en belastingaanslagen. Gebruik hiervoor gratis en gemakkelijke scan apps, het bewaart alle belangrijke papieren en het papier kan meteen in de vuilbak. Dit geldt ook voor handleidingen en doosjes van elektrische apparaten. Handleidingen van elektrische apparaten of meubels zijn tegenwoordig vaak gewoon te vinden op het internet.

Afscheid nemen

Alles in je huis moet vrede brengen. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo is het beter om je af te vragen hoe gelukkig spullen je maken, denk hierbij ook realistisch na. Een keukenmesje gaat je niet gelukkig maken, maar is wel ontzettend praktisch tijdens het koken. Gooi zeker niet alles weg waarbij je geen goed gevoel hebt. Volgens Marie Kondo moet je ook bij elk item dat je weggooit het uitgebreid bedanken. Beetje dramatisch en onnodig volgens ons…

Tip: Vraag bij elke nieuwe aankoop of je het echt nodig hebt en of je er blij van wordt.