Het glas van je houtkachel efficiënt en kosteloos reinigen: zo moet het

19/11/2018

De winter staat nu écht voor de deur en wie een houtkachel heeft, gaat daar zeker van willen kunnen genieten. Klaar voor een mooie vlammenshow? Dan moet eerst het glas van je houtkachel helemaal proper zijn…

Er is niets frustrerender dan een volledig zwartgeblakerd raam dat je verhindert om ten volle te genieten van de warme sfeer van je kachel of ingebouwde open haard… Toch?

Slechte verbranding

Voor we uitleggen hoe je een kachel efficiënt reinigt, willen we toch even duidelijk maken dat een zwart raam verre van ideaal is: het betekent immers dat de verbranding van je kachel of inzetstuk niet optimaal is. Steek je het vuur wel goed aan? Is er voldoende luchtcirculatie? Gebruik je wel hout met de juiste eigenschappen?

Natuurlijke oplossing

Om het glas te reinigen, kan je specifieke producten gebruiken die door specialisten of in doe-het-zelfzaken worden verkocht. Toch is het beter om te kiezen voor een ecologische en natuurlijke oplossing: water!

Begin alvast met het plaatsen van absorberend papier of oude kranten onder het glas om je vloer niet vuil te maken. Neem vervolgens een natte krant gerold in een bal en begin maar te wrijven. Je zal zien dat de assen zich snel van het glas verwijderen maar zonder dat er krassen op komen. Veeg tot slot het glas af met keukenpapier. Zeker als je deze oefening regelmatig herhaalt (minstens één keer per week), zal je kachel of inbouwhaard er steeds fantastisch uitzien.