Zo kan je je woning beschermen tegen je professionele schuldeisers

24/09/2021

Als je als zelfstandige aan de slag bent loop je wel eens het risico om je woning te verliezen omdat een professionele schuldeiser daar beslag op wil leggen. Maar wist je dat je dat kan vermijden en hoe ga je daarbij te werk?

Magnet me

Verklaring van onbeslagbaarheid

De wet biedt je de mogelijkheid om je gezinswoning te beschermen tegen je schuldeisers door een zogenaamde verklaring van onbeslagbaarheid af te leggen. Als je dat doet kunnen je professionele schuldeisers je woning niet laten verkopen. Weet wel dat je je enkel kan beveiligen tegen schulden die je aangaat of die ontstaan nadat je de verklaring van onbeslagbaarheid aflegde.

Je kan zo’n verklaring ook gaan afleggen als je enkel zelfstandige in bijberoep bent. Weet wel dat je enkel de gezinswoning kan beschermen. Een tweede verblijf kan je integendeel niet beschermen via zo’n verklaring.

Hoe doe je dit?

Als je een verklaring van onbeslagbaarheid wil afleggen moet je daarvoor langs een notaris van je keuze passeren. De notaris maakt dan een notariële akte op en laat die vervolgens inschrijven op het bevoegde kantoor rechtszekerheid. Hou hierbij rekening met een kostprijs van ongeveer 1.000 euro excl BTW.

En als je stopt als zelfstandige?

De verklaring van onbeslagbaarheid blijft gelden als je stopt met je zelfstandige activiteit omdat je bv. als werknemer aan de slag gaat of op pensioen gaat. Overlijd je dan stopt de bescherming. Dat betekent dan ook dat je schuldeisers na je overlijden wel degelijk nog beslag kunnen leggen op je woning en ze die kunnen laten verkopen.

Jan Roodhooft, advocaat