Moet je een testament dat je zelf schrijft, registreren?

5/07/2021

Hoewel je wettelijk gezien niet verplicht bent om een beroep te doen op een notaris om je bij te staan bij het opstellen van een testament, raadt de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen dat wel sterk aan. Je kan echter wel je eigen testament schrijven, op voorwaarde dat je bepaalde vereisten respecteert!

Om ervoor te zorgen dat je eigen testament geldig is, moet het met de hand geschreven, gedateerd en getekend zijn. Getypte documenten zijn niet toegestaan. Dit testament wordt overhandigd aan een notaris bij je overlijden. Het moet dus zo duidelijk mogelijk zijn. Om daarover te waken, moet je niet aarzelen om een eerste versie op te maken en die aan je raadsman voor te leggen voor advies. Die zal nagaan of de inhoud van de tekst juridisch conform is en het testament dus effectief uitgevoerd kan worden. Op dat vlak is de kennis van het successierecht onmisbaar!

Waarom je testament laten registreren?

Wanneer je zelf een testament schrijft, kan het in de loop der jaren beschadigd raken. Je loopt ook een groot risico om het te verliezen. Misschien kan je een nota opstellen waarin je de plaats van je testament aangeeft. Een andere mogelijkheid is het document in digitale vorm op te slaan, bijvoorbeeld in Izimi. Merk echter op dat alleen je originele handgeschreven testament telt. Het uploaden van een kopie of een foto naar Izimi zal niet dezelfde waarde hebben als bewijsmateriaal. Maar met Izimi kan je nog steeds al je belangrijke documenten gemakkelijk terugvinden en, indien nodig, delen.

Een ander risico voor je testament is dat het vernietigd kan worden. Het kan gevonden worden door één van je erfgenamen die misschien niet tevreden is met je laatste wensen… Het document kan dan gemakkelijk verscheurd en weggegooid worden om te voorkomen dat het uitgevoerd wordt. Ook daarom moet je je testament zeker aan je notaris geven om het veilig te bewaren!

Je testament bij een notaris laten registreren heeft nog een voordeel, en niet het minste: het notariskantoor kan immers handgeschreven testamenten inschrijven in het centraal register van testamenten (CRT). De inhoud van de aktes blijft geheim, maar de notarissen kunnen gemakkelijk de gegevens vinden van het notariskantoor dat de akte in kwestie opmaakte en bewaarde. Je kan er dus zeker van zijn dat je wensen gekend en gerespecteerd zullen worden!

Tenslotte sluit het feit dat je zelf een testament kan opstellen andere risico’s niet uit. Het erfrecht is een ingewikkelde materie en de belastingregels veranderen regelmatig. Het advies van een notaris beperkt het risico op latere discussies. Een authentiek testament, dat dus door een professional is opgesteld, zal altijd meer zekerheid bieden!