3 zaken die je moet weten over het EPC attest voor de gemene delen in Vlaanderen

25/05/2021

Binnenkort is het in Vlaanderen verplicht om ook een EPC attest te hebben voor de gemene delen van een appartementsgebouw. Vanaf wanneer geldt die verplichting en wat riskeer je als je je daar niet aan houdt?

Als eigenaar van een appartement moet je over een EPC-attest voor je individuele appartement beschikken als je dat wil verhuren of verkopen. Binnenkort moet er echter ook een EPC zijn voor de gemene delen binnen het gebouw (dak, inkomhal, gevels, gangen, …). Het EPC van de gemeenschappelijke delen toont hoe energiezuinig de gemene delen zijn.

Vanaf wanneer?

Het EPC voor de gemene delen moet beschikbaar zijn vanaf 1 januari 2022 voor appartementsgebouwen met minstens 15 eenheden. Voor gebouwen met 5 tot en met 14 eenheden is het attest nodig vanaf 1 januari 2023 en voor kleine gebouwen met 2 tot en met 4 eenheden vanaf 1 januari 2024. Is er sprake van een nieuwbouwappartement dan moet het EPC beschikbaar zijn uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het krijgen van de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning.

Het EPC is tien jaar geldig en moet geactualiseerd worden bij energetische renovaties.

Sowieso aanvragen

Het EPC-attest moet sowieso worden aangevraagd ook al verhuurt of verkoopt geen enkele eigenaar zijn appartement. De VME (vertegenwoordigd door de syndicus) of de enige eigenaar van het gebouw zal voor de opmaak van het EPC een energiedeskundige type A moeten aanstellen.

Sanctie?

Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de VME een boete krijgen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)