Werken vanuit je tweede verblijf in het buitenland, een goed idee?

21/05/2021

Heb je een tof huis in de Provence of een leuk appartement in Spanje? Mis je dat tweede verblijf en lijkt telewerken in de zon en onder palmbomen je wel iets? We bekijken met jou wat er mogelijk is…

Het idee lijkt niet enkel aantrekkelijk, maar ook perfect uitvoerbaar. Als je een goede internetverbinding hebt en alle nodige apparatuur, wat kan je dan nog tegenhouden? Niets uit juridisch oogpunt in elk geval. Je werkgever zou er ook geen bezwaar tegen moeten hebben, zeker niet als je kunt bewijzen dat je de nodige apparatuur hebt… Onze collega’s van de krant Le Soir hebben het idee verder uitgespit en vonden toch heel wat hindernissen.

Hoe zit het met belastingen?

Eerst en vooral moet je natuurlijk je directie op de hoogte brengen: een ongeval tijdens je werkuren wordt immers beschouwd als een arbeidsongeval, waar ook ter wereld! Dan is er nog de kwestie van belastingen en sociale regels. Je betaalt immers belastingen en sociale bijdragen in het land waar je werkt. Je zal dus moeten uitzoeken welke overeenkomsten België met het andere land heeft en vooral ook het administratieve papierwerk in orde brengen. Alles hangt ook af van de duur van je telewerk in het buitenland.

Word je ";gedetacheerd"?

Als je een Europees land gekozen hebt, kan je ervan uitgaan dat je telewerk in het buitenland onder de noemer ";detachering" valt. Maar, zoals Jean-Luc Vannieuwenhuyse, juridisch adviseur bij SD Worx, aan de krant Le Soir vertelde: ";Er zijn op Europees niveau regels voor detachering. Je moet eerst een formulier invullen bij de RSZ, waarmee je in België sociale zekerheidsbijdragen kunt blijven betalen en aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen blijft. De werkgever moet dit document aanvragen, ook al gaat het om twee weken telewerken in de Provence"! Bovendien zal je waarschijnlijk een verklaring moeten afleggen voor je in het buitenland gaat werken. Anders riskeer je een fikse boete!

Of buiten Europa?

Hier wordt het moeilijker. Behalve een visum en een werkvergunning moet je ook weten of België een overeenkomst heeft met dat land. In bijna alle gevallen is telewerken in het buitenland mogelijk, maar soms zijn er voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld een maximale duur van 6 maanden…