Glad trottoir: Wat zegt de wet?

9/02/2021

Het is een vraag die elke winter terugkomt: ben je verplicht om je trottoir sneeuwvrij te maken en zout te strooien?

Eerst en vooral zal iedereen het erover eens zijn dat het trottoir voor je huis sneeuwvrij maken vooral getuigt van burgerzin. Maar is het ook verplicht? Kan je vervolgd worden wanneer iemand valt en een blessure oploopt op een glad trottoir?

‘s Nachts opstaan om sneeuw te ruimen?

De meerderheid van de stedelijke politiereglementen in ons land gebiedt erop te letten dat het trottoir voor je huis sneeuw- en ijsvrij blijft tussen zonsopgang en 20 uur. De verplichting om sneeuw te ruimen kan eerder schappelijk geïnterpreteerd worden. Het is dus niet nodig om van op je werk naar huis te gaan of in het midden van de nacht op te staan om het nodige te doen.

Wanneer je sneeuw ruimt, moet je er ook op letten dat je geen bijkomende hinder veroorzaakt, bijvoorbeeld door sneeuw op te stapelen op het fietspad. Bij een breed voetpad volstaat het over het algemeen om een goede meter breed sneeuwvrij te maken om zo een veilige doorgang te garanderen.

Hoe zit het met appartementsgebouwen?

In het geval van een appartementsgebouw is het de conciërge of de bewoner op het gelijkvloers die gevraagd wordt om het nodige te doen. Wanneer het gelijkvloers niet bewoond wordt, is het aan de bewoners op de eerste verdieping om dat te doen. Het huishoudelijk reglement van het gebouw legt vaak dit soort afspraken vast.

Wat doe je bij een ongeval?

Als een voorbijganger zich bezeert door uit te glijden op het besneeuwde trottoir voor je woning, riskeer je een boete die kan oplopen tot € 350 in sommige gemeentes. Daarbovenop bestaat de kans dat je de kost van de schade aan het slachtoffer daarbij moet tellen. Wanneer dat het geval is, kan je je familiale verzekeringspolis aanspreken. Je kan dus maar beter je burgerzin tonen door ‘jouw’ trottoir sneeuwvrij te maken en grof zout te strooien om te voorkomen dat een ijslaag zich vormt.

Noteer dat oplettendheid niet enkel nodig is in de winter. Zo kan een laag dode bladeren met modder ook heel glad zijn. Ook tijdens de herfst let je dus maar beter op.