2 nieuwigheden in de verkooprechten die in Vlaanderen gelden

14/07/2020

Als je een onroerend goed koopt dat in Vlaanderen gelegen is, betaal je daarop verkooprechten. Een recente wetswijziging brengt twee aanpassingen aan aan de bestaande regels. Met wat moet je nu rekening houden?

Het grote principe

Als je in Vlaanderen een woning koopt, betaal je in principe 10 % verkooprechten op de overeengekomen prijs. Op die regel bestaan er wel een aantal uitzonderingen waarin een lager tarief van toepassing is. Zo geldt er voor de aankoop van de enige eigen woning een verkooprecht van 6%. Je mag dan geen eigenaar zijn van een andere woning of van een bouwgrond. Je moet ook effectief je intrek nemen in het pand.

Langer tijd om je intrek te nemen

Onder de vroegere wetgeving moest je om van dit ‘gunsttarief’ te kunnen genieten binnen de twee jaar je intrek nemen in het pand. Die termijn wordt nu verlengd tot drie jaar. Dat betekent dan ook dat je als je een woning koopt die aan renovatie toe is, nu meer tijd krijgt om de renovatiewerken te doen. Als de nieuwe woning een beschermd monument is, bedraagt het verlaagd tarief maar 1% en wordt de domicilietermijn verlengd van 2 tot 5 jaar.

Soms 5 %

Je betaalt maar 5 % verkooprechten als je je als koper ertoe verbindt om een grondige energetische renovatie uit te voeren aan de enige eigen woning. Vanaf 1 januari 2021 kan je ook van dit tarief van 5 % genieten als de woning die je koopt geheel of gedeeltelijk wordt gesloopt en ze geheel of gedeeltelijk wordt herbouwd met naleving van de huidige energienormen.