Vakantiebestanden: simpele adviezen om het risico op inbraak te verminderen

10/07/2018 - partner: Immovlan.be

De lokale politie staat op de eerste plaats in het voorkomen van inbraken. Daarom putten zij zich hier uit in enkele goede adviezen die meestal heel simpel zijn om op te volgen.

In de eerste instantie is het goed om te weten dat het merendeel van inbrekers te werk gaat wanneer de bewoners niet thuis zijn: het risico is dus even groot in de middag als laat in de nacht. Maar we vergeten overdag vaak toch veiligheidsmaatregelen te nemen.

Meestal dringt de inbreker het huis binnen vanaf de achterkant. Een confrontatie tussen inbreker en bewoner is uitzonderlijk. Meestal gaan ze te werk in een omgeving die ze kennen, en hebben ze weinig interesse om een confrontatie uit te lokken waardoor ze herkend kunnen worden, of in detail beschreven kunnen worden.

Gewoontes om aan te nemen

De organisatie-maatregelen dienen maar tot een doel: je huis onaantrekkelijk maken door enkele goede gewoonten en maatregelen aan te nemen, die makkelijk in werk te zetten zijn. Enkele voorbeelden: de indruk wekken dat er iemand thuis is (lichten aan, gordijnen en luiken overdag niet dicht, regelmatig het gras maaien…), alle deuren en ramen met een sleutel sluiten, klamboes weghalen, zelfs voor een korte afwezigheid (het duurt naar schatting maar 2 minuten voor een inbreker om een huis binnen te dringen) en geen ladder laten hangen in de omgeving van je huis…

Tijdens vakanties…

Vraag, tijdens een afwezigheid van meerdere dagen, iemand om de post uit je brievenbus te komen halen; informeer alleen vertrouwde personen over je vertrek; en laat geen bericht achter op je deur, antwoordapparaat of op social media over je afwezigheid. Vraag ook aan je buren om een oogje op je huis te houden; bewaar zo min mogelijk waardevolle spullen (geld, juwelen etc.) thuis en verberg ze op verspreide en veilige plekken; en voorkom dat deze waardevolle of aantrekkelijke objecten zichtbaar zijn door de ramen van je huis (telefoons, computers, autosleutels, handtassen, portemonnees…).

Je kunt ook gratis een adviseur bellen die diefstal voorkomt in je politiezone of vanuit je gemeente. Je vindt die gegevens op de website www.besafe.be. Andere adviezen staan op de website www.policelocale.be.