De verschillende types alarmsystemen

14/06/2018

Het beschermen van het huis en eigendom is voor veel mensen een zorg geworden. Of we het nu leuk vinden of niet, onveiligheid heerst op vele plaatsen, het volstaat al om de krant te openen of om nieuwsuitzendingen te bekijken om bevestiging te krijgen.

Wanneer men is geconfronteerd met herhaalde diefstallen, is het installeren van alarmsystemen bijna een must geworden om een beetje rust te krijgen. Maar welk systeem te installeren? Contact opnemen met een installateur is waarschijnlijk de beste manier om meer te weten te komen: "Allereerst is er het inbraakalarm, deze is bedoeld om dieven af te schrikken. Of u nu naar uw werk, een weekendje weg of op vakantie gaat, uw huis staat onder beveiliging", legt Sebastien uit, alarminstallateur.

Een "mega-afschrikkend" alarm

Het is bewezen dat ongeveer 95% van de inbraakpogingen gestaakt worden dankzij de activatie van een alarm. "Intrusion detection-systemen zijn er met bedrading, draadloos, verstelbaar en dynamisch zijn. Het systeem bestaat uit een centrale eenheid en detectoren. Deze worden geactiveerd in geval van inbraak en er klinkt een hoorbaar alarm en de informatie wordt naar de alarmcentrale verzonden. De detectie kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd: hetzij via een systeem van bewegingsdetectoren of via een openingsdetectiesysteem". U wordt vervolgens telefonisch op de hoogte gebracht dat uw alarm is afgegaan. "Deze alarmen kunnen worden aangevuld met een bewakings- of videobewakingssysteem op afstand."

Verisure

Videobewakingssystemen

Dit is waarschijnlijk een van de meest effectieve beveiligingssystemen. Het maakt het mogelijk om uw huis constant te bewaken en het is voor iedereen toegankelijk: "Het hangt allemaal af van het budget dat u aan de beveiliging wilt besteden. Dit zijn draadloze camera’s (uitgerust met oplaadbare batterijen) en een centrale eenheid. De installatie is niet erg gecompliceerd monteer camera-installatie op goede locaties (entree, gang, kamers …). U zult wel moeten controleren of de batterijen juist zijn opgeladen, vooral wanneer u meerdere dagen van huis bent ."

"De bewakingscamera’s met bedrading zijn zeer krachtig dankzij de vele functies. Ze maken het mogelijk om complexe installaties te ontwikkelen die bestaan ​​uit verschillende camera’s, deze vormen gezamenlijk een netwerk dat verbonden is met een draadloos alarm. Het is ook mogelijk om deze camera’s aan te sluiten op een bewakingssysteem op afstand, een computer, een televisie of zelfs een smartphone. Deze camera’s kunnen ook buitenshuis worden gebruikt met infrarood, om midden in de nacht effectief te zijn. Er zijn zelfs draaiende camera’s om vanuit verschillende hoeken te kijken, dit is vooral om grote gebieden te kunnen bekijken."

U moet wel op de geldende privacywetgeving letten. Monitoring kan voor een maandelijks bedrag worden uitgevoerd door een bedrijf dat op afstand voor u controleert, maar u heeft ook de mogelijkheid om het zelf te doen. De prijs van dit alarm is afhankelijk van de gekozen opties en het aantal benodigde detectoren/camera’s.

Bescherm uzelf tegen brand dankzij detectoren

Het is nu een paar jaar geleden dat de installatie van branddetectoren verplicht werd. Het besturingssysteem is eenvoudig. Meestal zijn het rookmelders die een signaal naar de alarmcentrale sturen een brand wordt gedetecteerd. "Er zijn meer complexe systemen die u kunnen waarschuwen in geval van brand of rook. De melders worden volgens specifieke regels vastgezet en over het plafond verdeeld. Wanneer er een brand uitbreekt, sturen de melders een signaal naar het branddetectiecentrum. Deze geeft vervolgens het alarmniveau door aan de mensen in het gebouw en aan de brandweer. Deze systemen worden weinig gebruikt door particulieren, maar meer in professionele bedrijven en locaties."

Avideon

Detectie van koolmonoxide

Ook wel de "stille moordenaar" genoemd. Koolmonoxide maakt nog steeds veel te veel slachtoffers in ons land. Het is onzichtbaar, geurloos en komt voort uit de slechte verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas en olie. De symptomen lijken op die van de griep en het is erg moeilijk om ze te diagnosticeren. Koolmonoxidedetectoren kunnen u waarschuwen met een alarm dat klinkt wanneer de alarmdrempel wordt overschreden. De prijs varieert van 25 tot 100 euro. De duurste display toont de snelheid van de monoxide op een digitaal scherm.

Klik hier voor meer informatie over zwembadalarmen.

Op zoek naar een alarmsysteem? Vul onderstaand formulier in en profiteer van de speciale promoties van partner Verisure.

* Verplichte velden