Een kasteel bewonen: sprookje of horrorverhaal?

18/08/2011

Een kasteel als huis is een droom voor velen onder ons. Maar in de realiteit kan die droom snel omslaan in een nachtmerrie, tenzij u echt veel geld heeft en goed geïnformeerd bent of u uw beroemde woning rendabel maakt.

Het kasteelleven: een financiële afgrond

Tussen de renovaties, de energiekosten en het onderhoud van de tuin door kan de situatie snel uit de hand lopen. Dat komt omdat het renoveren van die oude gebouwen veel geld kost, en dan hebben we het nog niet eens over het dagelijkse onderhoud: de plafonds kunnen 8 meter hoog zijn, terwijl de oppervlakte van het dak vaak hectaren bedraagt en die van de tuinen meerdere tientallen hectaren bedraagt. Voor bepaalde eigenaars kunnen de uitgaven meerdere duizenden euro per maand bedragen; dat is niet eens zo verbazend want volgens Leefmilieu Brussel (BIM – Brussels Instituut voor Milieubeheer) moeten we tot 13.000 euro per jaar tellen om een hectare park te onderhouden.

Een uitgedacht en open beheer naar buiten toe

Om het hoofd te bieden aan die bedragen, bestaan er oplossingen. Bepaalde kastelen zetten hun deuren open voor het publiek en organiseren rondleidingen op hun domein; anderen verhuren zalen voor recepties of toveren ze om in een bed and breakfast; in sommige parken worden ook concerten en spektakels georganiseerd.

Het kasteel kan ook geklasseerd worden, in dat geval worden er subsidies toegekend. Die subsidies gaan tot 95% van de facturen in Wallonië, tot 60% in Brussel en slechts 40% in Vlaanderen. Maar dat kan een tweesnijdend zwaard worden aangezien geklasseerde gebouwen soms veel moeilijker te verkopen zijn omdat die niet zomaar veranderd mogen worden en er beperkingen zijn door die klassering als historisch patrimonium.

Bron: http://www.lesoir.be

Bron afbeelding: Immovlan.be

U wenst een kasteel te kopen? Klik hier voor onze laatste aanbiedingen!