Immovlan strijdt actief tegen online fraude

19/03/2014

Termen als scamming, phishing of spamming staan vaak synoniem voor het oplichten van surfers op het internet. Websites met vastgoedzoekertjes zoals Immoweb, Immovlan, … worden de laatste jaren steeds vaker het slachtoffer van fraudeurs die op een ingenieuze wijze uw geld proberen te ontfutselen. De meest gekende methode is het aanbieden van een mooi appartement aan een prijs die te mooi is om waar te zijn, waarbij de eigenaar in het buitenland blijkt te wonen en de sleutels slechts per post kan overhandigen mits het betalen van een voorschot. Wanneer u dan geld overmaakt op die rekening, blijkt het vaak al te laat…

TV-zender ÉÉN berichtte gisterenavond (18 maart 2014) in zijn 19u-journaal over het fenomeen: “Er zijn opnieuw oplichters actief die valse advertenties plaatsen op websites voor vastgoed en ze gaan daarbij steeds professioneler te werk”. De Franstalige publieke omroep RTBF draaide vorig jaar – in het kader van het consumentenprogramma “On n’est pas des pigeons” (de Franstalige versie van het ÉÉN-programma Volt) – op bezoek bij Immovlan te Evere om een beter inzicht te verkrijgen hoe fraude aanpakken. Hierbij maakten ze de volgende reportage (geen Nederlandstalige ondertiteling beschikbaar).

On n’est pas des pigeons: reportage contre la fraude en ligne from Vlan.be on Vimeo.

In oktober 2012 lanceerde we met Immovlan een licht provocerende sensibiliseringscampagne waarbij we een prachtig volledig ingerichte penthouse op de Grote Markt te Brussel aanboden aan slechts €400/maand. Een unieke buitenkans, nietwaar?! Echter gaat het in 99% van de gevallen om pure oplichting!


Immovlan is op zijn hoede 

Immovlan is zich zeer goed bewust van de omvang van dit probleem. Elke werkdag contoleren we de website op mogelijke frauduleuze zoekertjes. Enerzijds via de meldingen die we van u binnenkrijgen, anderszijds via interne meldingen die ons op de hoogte houden van dubieuze zoekertjes. Op onze startpagina onder de categorie DIENSTEN vind u een (vette onderlijnde) tekst “Bescherming tegen oplichting, lees meer” die u naar een speciale webpagina leidt met adviezen om in alle veiligheid vastgoed online kan (ver)kopen en/of (ver)huren. Dagelijks verzamelt ons team klachten van gebruikers, analyseert het dubieuze zoekertjes en implementeert het nieuwe technische detectiemiddelen ten einde online fraude zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Desalniettemin raadden we u ten zeerste aan om ons bij de minste twijfel te contacteren via het volgende e-mailadres infoimmo.vlan@roularta.be.

Lees aandachtig onze adviezen en aanbevelingen op deze webpagina.
Bekijk de RTBF tv-reportage « On n’est pas des pigeons » hier.