U wil eigenaar worden. Is dit het juiste moment?

5/12/2014

Is dit een gunstig ogenblik om een hypothecaire lening aan te gaan en eigenaar te worden? De vraag wordt door onze collega’s van Trends-Tendance gesteld in hun december nummer van 2014.

U wil eigenaar worden. Immovlan.be

Als u het zich financieel kunt permitteren, is het antwoord "ja".

Enerzijds omdat de vastgoedmarkt qua prijzen vandaag redelijker is dan de jongste jaren het geval was.

Anderzijds omdat de intresten historisch laag zijn. Op dit ogenblik kunt u in het beste geval zelfs een lening met een looptijd van 20 jaar verkrijgen tegen een vaste rentevoet van ongeveer 2%.

Voor eigenaars is dit ook het goede moment om eens bij de bank langs te gaan om over hun rentevoet te heronderhandelen. Lees in dit verband ook ons artikel: Hoe heronderhandelt u uw hypothecair krediet?

Het ziet ernaar uit dat de verzoeken om heronderhandeling over woonkrediet vooral uitgaan van mensen die hun contract 4 of 5 jaar geleden hebben gesloten, om de eenvoudige reden dat de rentevoeten toen veel hoger lagen!

{{NEWSLETTER_BOX}}

De marktevolutie en uw persoonlijke financiële situatie zijn de twee elementen waarmee u rekening dient te houden.

Als u een antwoord tracht te vinden op de vraag of dit het juiste moment is om eigenaar te worden, dient u rekening te houden worden met twee belangrijke elementen: de marktevolutie en de persoonlijke financiële situatie van de eigenaar(s).

De evolutie van de vastgoedmarkt verloopt volgens een hele reeks complexe, moeilijk voorspelbare regels. Ze wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de evolutie van de markten voor roerende waarden, zoals aandelen of obligaties.

Hierover stellen sommigen zich vragen: als hypotheekleningen, zoals gezegd, verband houden met het rentepercentage van de Belgische staatsobligaties over 10 jaar, hoe kan het dan dat deze leningen niet worden gegeven tegen een rente van 1% of minder, zoals staatsobligaties?

Het antwoord is vrij eenvoudig. Al de federale staat kan lenen tegen iets minder dan 1% is dat omdat hij door investeerders die vertrouwen hebben in ons land wordt beschouwd als een risicoloze investering. De staat beschikt in dat opzicht over een groot voordeel tegenover de particulier: hij kan belastingen heffen om zijn schuld af te lossen. De particulier is daarentegen nooit helemaal beschut tegen, bijvoorbeeld, het verlies van zijn baan. Om die reden betaalt hij meer dan de koerswaarde!

Bron: Trends Tendance

foto: Foltolia