7 tips om op je droomwoning te bieden

9/06/2016

Je botst op het huis/appartement van je dromen en je bent overtuigd: dit is het. Maar dan begint het pas… Hoe pak je het bieden aan en hoe zorg je ervoor dat je tegen de beste prijs je huis/appartement op de kop kan tikken. Immovlan.be lijst 7 tips en geboden op waarmee je gegarandeerd scoort!

 

Tip 1: Stel je limieten vast 

 
Bepaal op voorhand hoever je kan gaan en wat de limieten zijn. Ligt de vraagprijs van de woning dicht bij jouw maximum, open dan wat lager met je bod. Ga NIET over je maximum bedrag, het was met een reden het maximum. Laat je niet verleiden tot een opbod en hou je vast aan je strategie. 
 

Tip 2: Baseer je openingsbod op de waarde van de woning

 
Uiteraard zit je openingsbod bij voorkeur een stuk onder wat je maximaal te besteden hebt. Dit bod dient enkel om de debatten te openen, zelden tot nooit zal er onmiddellijk akkoord op volgen. Als je toch onmiddellijk opent met je maximale budget, geef dit dan duidelijk aan. 
 

Tip 3: Benadruk de nadelen van de woning

 
Ook al ben je helemaal weg van het pand, dat hoef je niet te laten blijken. Benadruk de nadelen en de kosten die er nog aan verbonden zijn om dit in orde te krijgen, zo probeer je in de perceptie de waarde te drukken. Blijf wel geloofwaardig want anders zal de verkoper afhaken. 
 

Tip 4: Kortingspercentages zeggen weinig

 
In de markt wordt nogal eens uitgegaan dat aan korting van 10% tot 15% de norm is. Maar dit is feitelijk op weinig gebaseerd. Kortingen tot 50% zijn mogelijk, alles hangt immers van de situatie af bij de verkoper. Indien een huis snel van de hand moet, kan je koopjes doen. Bovendien is het voor de verkoper heel makkelijk om het vastgoed heel duur te prijzen om er dan heel wat af te kunnen doen. Onthoud: het gaat niet om het kortingspercentage maar of de uiteindelijk betaalde prijs al dan niet correct is. 
 

Tip 5: Hoelang staat het vastgoed te koop?

 
Is een pand na ettelijke maanden nog steeds niet verkocht, dan kan je er rustig vanuit gaan dat het te duur geprijsd staat. Het is natuurlijk altijd handig om weten of de verkoper haast heeft of niet. In elk geval als je weet dat het pand al een hele tijd te koop staat, steek dan fors lager in. 
 

Tip 6: Bevestig je bod schriftelijk 

 
Informeer je eerst grondig bij de bank, bepaal je budget en als je een bod doet bevestig dit dan ook schriftelijk. Ook een vervaldatum neem je bij voorkeur op, zo kan een verkoper je niet aan het lijntje houden. Een opschortende voorwaarde opnemen is ook altijd verstandig. Krijg je dan toch geen lening vast, dan heb je toch nog de vrijheid om je bod in te trekken. 
 

Tip 7: Hou je werkelijke budget geheim

 
Wil je je eigen onderhandelingspostie niet ondermijnen hou je budget dan voor je. Alleen tijdens je finale eindbod kan je het open en eerlijk uitspelen. Een tijd wachten kan dan gunstig blijken. Soms contacteert de verkoper je toch nog en gaat hij akkoord. Deze techniek brengt natuurlijk wel de nodige risico’s met zich mee…
 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}