Een huis kopen? Deze kosten komen er bovenop

27/09/2016

Een huis kopen is natuurlijk geen kleine beslissing. Je spreekt immers al snel over een stevig budget. Het stopt bovendien niet bij de geafficheerde prijs van het huis. Wij lijsten deze voor je op, zodat je hier budgettair rekening mee kan houden.

 

Registratierechten

Wie een bestaande woning aankoopt, dient langs de notaris te passeren. Wil u de aankoop van uw woning laten officialiseren, dan bent u registratierechten verschuldigd. Het bedrag hangt af van de ligging en het type huis. In Brussel bedragen deze 12,5% in Vlaanderen 10%. Indien het om een woning met “klein beschrijf” gaat is dit slechts 5%. 
 

BTW

Koop je een nieuwe woning, dan moet je geen registratierechten, maar wel BTW betalen. Reken dus op 21% BTW bij de aanschaf van een nieuwe woonst. Bij een bouwgrond kunnen zowel BTW als registratierechten voorkomen, dit hangt af van het type bouwgrond. 
 

Notariskosten

Bij de registratierechten is het honorarium van de notaris niet inbegrepen. Deze vergoeding is steeds een percentage op de verkoopprijs of op de prijs van een bouwgrond en de voorziene bouwkosten. Het exacte bedrag hangt af van de precieze prijs. 
 

Kosten van de hypothecaire lening

Ga je een lening aan bij de bank, dan dien je die ook te laten registeren. Ook hier betaal je registratiekosten voor. 
 

Extra aankoopkosten 

Dienen er bij de aanschaf van je huis nog experten betrokken te worden, dan zullen deze je uiteraard ook een factuur bezorgen.
 

Aansluitkosten

Bij oude woningen zijn vaak niet alle voorzieningen in orde. Het kan dus zijn dat u nog moet zorgen voor een kabelaansluiting of voor een aansluiting op de riolen dient te zorgen. Het zijn meestal wel kleinere kosten, maar je doet er toch goed aan deze op voorhand in te calculeren. 
 

Renovatiekosten 

Verbouwingskosten zijn zowat de moeilijkste om in te schatten. Veel hangt af van je eigen voorkeuren en smaak. 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
Lees ook:
 
{{NEWSLETTER_BOX}}