Op deze 9 zaken moet je letten als je een huis of appartement koopt

23/12/2016

Een huis of appartement kopen, is een belangrijke beslissing in je leven. Die neem je dus maar beter weloverwogen. Ben je een leek als het op bouwen of verbouwen aankomt en heb je geen idee of je een kat in de zak koopt? Door op onderstaande zaken te letten, voorkom je al heel wat frustratie en kosten achteraf.

 

Muren 

Muren moeten solide zijn. Speur naar vochtplekken en let op barsten. Kijk ook zeker achter kasten en check of de bepleistering in orde is door zachtjes op de muur te kloppen. Als het om een oude woning gaat zal je waarschijnlijk de bepleistering moeten vervangen. 
 

Vloeren

Zeker houten vloeren verdienen nader onderzoek. Als de vloer doorbuigt als je er op springt, dan heeft deze een deel van zijn draagkracht verloren. Deze moet dan verstevigd worden om doorhangen te voorkomen. Dit is best een arbeidsintensief werkje en de kosten kunnen aardig oplopen.
 

Ramen 

Controleer ook of de muren van de ramen geen barsten of vocht vertonen. Check ook altijd of de ramen vlot openen en sluiten. Ook al is er dubbel glas voorzien, informeer hoe oud de ramen zijn. Oudere dubbele beglazing heeft een veel lagere isolatiewaarde dan moderne ramen. Nieuw dubbel glas hoeft niet zo duur te zijn en je haalt er heel snel rendement uit. 
 

Elektriciteit 

Alle elektrische bedrading moet sinds 1981 wettelijk verplicht gekeurd worden. Is dit niet gebeurd, dan moet je dit zelf laten doen binnen de 18 maanden na de aankoop. Vraag altijd naar een bewijs van keuring. Is er geen keuring uitgevoerd, dan kan dat een reden zijn om minder te bieden voor het huis/appartement. 
 

Verwarming

Hou er rekening mee dat elektrisch verwarmen duur is en dat als je met stookolie gaat verwarmen de ketel gekeurd moet zijn. Centrale verwarming met thermostaten geniet de voorkeur. 
 

Water

Let op de geur, op kalk en buizen die eventueel vervangen moeten worden. In oudere huizen komen soms nog loden leidingen voor. Let op: deze zijn giftig en moeten dus vervangen worden. 
 

Dak

Controleer de dakbalken op schimmel en vocht. Als het dak niet geïsoleerd is dan ga je meer stookkosten betalen. Een dak isoleren is niet moeilijk en je kan er premies voor krijgen. Het overwegen waard dus. 
 

Het perceel 

Check zeker of alle bouwvergunningen in orde zijn. De kans is betrekkelijk klein, maar ga ook even na of de bodem verontreinigd is. Jij draait immers op voor de kosten. 
 

Omgeving

Hou ook rekening met de omgeving. Een luchthaven, een bedrijf waar het een aan- en afrijden van vrachtwagens is of een straat die bij de minste bui onderloopt: er zijn leukere dingen. 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}