Vastgoedmakelaar kiezen: 4 fouten die je niet mag maken

8/06/2017

Weinig tijd, te weinig kennis van zaken, er zijn redenen genoeg om beroep te doen op de expertise van een vastgoedmakelaar. Maar om door het makelaarsbos de bomen nog te zien, dat is niet evident. Wij geven je alvast een aantal tips mee bij het kiezen van je makelaar en hoe je hem/haar scherp houdt. Succes!

1. Doe nooit beroep op een illegale vastgoedmakelaar

Een erkende makelaar heeft een erkenning van het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) op zak. Momenteel zijn er ongeveer 9.536 erkende vastgoedmakelaars in België, nog steeds keuze zat dus! Weet ook dat een illegale makelaar in principe geen recht heeft op een ereloon. Een overeenkomst die wordt afgesloten met een illegale makelaar is nietig. Let wel: het is niet omdat een makelaar erkend is, dat deze per definitie ook een kwalitatieve service levert.

2. Kies niet zomaar eender welke vastgoedmakelaar

Je goed informeren kan nooit kwaad voor je met een partij in zee gaat. Probeer een praatje te maken met mensen die eerder met de makelaar hebben samengewerkt. Wat waren hun ervaringen, wat betaalden ze en welke inspanningen leverde de makelaar voor hen?

3. Laat je vastgoedmakelaar niet alles bepalen

Je makelaar mag in principe dan wel een specialist zijn, het kan nooit kwaad zelf wat opzoekwerk te doen voor je een overeenkomst afsluit. Ga na wat de vraagprijzen zijn van gelijkaardige woningen in de buurt en probeer voor jezelf al een realistische verkoopprijs te bepalen. Daarna kan je geïnformeerd in gesprek gaan met een makelaar.

Hou in het achterhoofd dat een makelaar ook alle belang heeft bij een snelle verkoop. Het verschil in commissie tussen een iets hogere prijs en een wat lagere is voor hem/haar verwaarloosbaar.

4. Staar je niet blind op een vaste commissie

Wist je dat makelaars helemaal niet gebonden zijn aan een vast tarief? De gemiddelde commissie mag dan wel rond de 3% schommelen, maar daar hoef je niet zonder meer mee akkoord te gaan. Door bijvoorbeeld met bonussen te werken als je woning binnen een bepaalde termijn of boven een bepaalde prijs wordt verkocht, kan je je makelaar prikkelen. Uiteraard kan je ook zaken afspreken voor als de verkoopprijs onder een bepaald bedrag gaat. Ga in elk geval het gesprek aan!

Hier nog enkele praktische tips:

  • Kies voor een makelaar die de lokale markt kent.
  • Kies voor een makelaar die thuis is in het prijssegment van je woning.
  • Een persoonlijke klik met je makelaar en de klik van je makelaar met je pand is niet onbelangrijk
  • Zet alle afspraken van in het begin netjes op papier

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}