Deze publiciteit mag je maken als je je huurpand wil verkopen

29/03/2021

Je bent eigenaar van een woning of appartement dat je verhuurt en dat je wil verkopen. Welke publiciteit mag je dan voor de verkoop maken aan het pand? Is je huurder verplicht om bezichtigingen van het pand mogelijk te maken?

Maak afspraken

Je kan in het huurcontract afspraken maken over de publiciteit die je bij een verkoop mag maken aan het pand. Zo kan je overeenkomen dat jij (of bv een vastgoedmakelaar die je aanstelt) de nodige publiciteit mag maken aan de woning zelf en dat jij (of de makelaar) foto’s mag komen nemen van het huurpand (zowel binnen als buiten) om die te gebruiken bij een advertentie die je bv. online plaatst.

Je kan ook afspreken dat je het recht krijgt om gedurende bepaalde dagen en uren het huurpand te bezichtigen samen met kandidaat-kopers. Je kan meteen ook vermelden dat de huurder er voor moet zorgen dat de woning voldoende opgeruimd is tijdens dergelijke bezoeken. Deze afspraken zijn in principe ook geldig voorzover je niet overdrijft en het rustig genot van het pand niet teveel beperkt.

Publiciteit

Maakte je  geen afspraken in het huurcontract, dan mag je perfect op of aan je eigendom een bord ‘te koop’ plaatsen. Dat moet echter gebeuren op een manier die zo weinig mogelijk schadelijk is voor de huurder. Je hebt ook het recht om bv. online publiciteit te maken voor het pand waarbij je meteen ook foto’s plaatst. Je moet daarbij wel de privacy van de huurder eerbiedigen.

Bezichtigingen

Ook zonder afspraken in het huurcontract moet je huurder dulden dat kandidaat-kopers het pand bezichtigen. Dat kan echter niet onbeperkt. Je kan bv. vragen dat je huurder twee keer per week twee uur kandidaten binnenlaat. Weigert hij dat, dan kan je naar de vrederechter stappen om hem daartoe te horen verplichten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)


window.didomiOnReady = window.didomiOnReady || [];