Renoveren voor de verkoop een goed idee?

2/12/2020

Je wil je huis verkopen, maar wil er meteen een stevige prijs voor vragen? Loont een renovatie dan nog de moeite of laat je dit beter aan de koper over? Wij zetten alvast enkele adviezen op een rijtje. Doe er je voordeel mee.

Als je renoveert, houd je dan aan je budget

Besluit te gaan renoveren voor de verkoop, leg dan een strikt budget vast. Renovatiekosten lopen al snel de spuigaten uit en voor je het weet zit je met een kost die je niet kunt recupereren. Bovendien is niet elke renovatie even rendabel. Bereken dan ook altijd even of je er wel rendement uit kunt halen. De kunst is om net die verbouwingen te doen aan een kost waar je nog meerwaarde op kunt realiseren.

Niet evident en er een professionele partij bij betrekken, is vaak geen overbodige luxe. Een regeltje om in het achterhoofd te houden? Elke geïnvesteerde euro moet je minstens drievoudig kunnen terugverdienen.

Ga ten rade bij specialisten

De kans dat je zelf de meerwaarde van verbouwingswerken kunt inschatten is eerder klein. Extern advies kan dan ook welkom zijn. Dit kan van een makelaar komen, maar er zijn ook andere specialisten. Vaak weten ze perfect welke verbouwingswerken ervoor zorgen dat je woning met een fikse meerwaarde verkocht kan worden.

Verbouw meteen goed

Ga je toch aan het verbouwen, doe het dan meteen goed. De badkamer en de keuken zijn de belangrijkste verbouwingen en zorgen voor het meeste meerwaarde. Heel wat kopers vinden die twee ruimtes het belangrijkste.

Ga voor neutraal

Heb je een uitgesproken smaak? Mooi, maar zeker als je toch van plan bent te verhuizen, houd je de verbouwingswerken en de stijl maar beter neutraal. Je wil immers dat zoveel mogelijk kopers interesse hebben, toch? Smaak is persoonlijk, maar je kunt wel rekening houden met wat mainstream wordt geaccepteerd als neutraal.

Ga niet te ver

Beperk het aantal verbouwingen voor je verkoopt. Uiteraard dient je woning bij voorkeur in orde te zijn en geen gebreken te vertonen, maar heel wat kopers hebben toch zelf de intentie om te verbouwen. Zorg wel dat de kleine gebreken stuk voor stuk opgelost zijn, zo hoef je op dat vlak al niets van je vraagprijs te doen. Denk altijd na of je winst uit je verbouwingen kunt halen, anders brengt het geen zoden aan de dijk.