Meer bieden dan de vraagprijs, is dat verstandig?

30/11/2020

De woning van je dromen gevonden? De kans is groot dat er heel wat potentiële kopers net hetzelfde denken als jij. Boven de vraagprijs bieden is vandaag de dag dan ook geen uitzondering en lijkt vaak nodig op je droomwoning te bemachtigen. Maar is dat wel zo verstandig?

Tot 20% boven de vraagprijs

Als we de sector mogen geloven gaan heel wat kandidaat-kopers wel heel ver om de woning van hun dromen te bemachtigen. Tot 20% boven de vraagprijs bieden blijkt geen uitzondering. Al wetende dat de panden vandaag de dag pittig geprijsd staan, is dit echt wel bijzonder. Vooral in Antwerpen en Brussel is dit geen uitzondering. De kans dat je eigenlijk een heel stuk te veel betaald voor je woning is echter groot.

Niet onlogisch bij een openbare verkoop

Bij een openbare verkoop is het niet onlogisch om een stuk boven de instelprijs te bieden. Hier gaat het om een spel van vraag en aanbod en de prijs wordt vaak net iets onder de eigenlijke waarde gezet om dit op gang te brengen. Koop je via een makelaar dan wordt het een heel ander verhaal. Een beetje boven de vraagprijs bieden kan, maar ga je daar een heel eind boven, dan betekent dit meestal simpelweg dat je je door je emoties laat leiden. Dit hoeft geen drama te zijn als je het financieel kan dragen en je een hele tijd in je woning blijft wonen, maar of het verstandig is, is een andere zaak.

Een aantal keer een woning gemist

Vaak gaat met een heel stuk boven de vraagprijs als men al een aantal keer een woning die perfect leek heeft gemist. Dan verliest de ratio en neemt emotie het over. Het wordt steeds verleidelijker om een stapje verder te gaan. Toch is ook hier geduld meestal een schone deugd. Als er gekke bedragen worden geboden zoals nu, is het niet onverstandig om even de kat uit de boom te kijken. In het wilde weg opbieden is meestal geen goed idee.

Bekijk steeds vergelijkbare panden in de buurt

Bekijk voor je een bod uitbrengt steeds een aantal vergelijkbare panden in de buurt. Door sterk te overbieden kom je misschien sowieso in een andere prijscategorie terecht, waardoor er ook nog heel wat andere en misschien nog leukere panden in aanmerking komen. Door te vergelijken en rond te kijken krijg je een idee van de prijzen op de markt en behoed je jezelf alvast voor een kater achteraf.