Hoe breng je een geldig bod uit?

5/11/2020

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.

Koop geen kat in de zak

Het spreekt voor zich dat voordat je een bod uitbrengt, je je maar beter goed informeert. Vaak is er een vastgoedmakelaar bij betrokken en die kan je heel waardevolle informatie verschaffen. Zorg dat je zicht hebt op de EPC-waarde, de stedenbouwkundige inlichtingen en het bodemattest.

Wil je het ijzer smeden wanneer het heet is en je droomwoning niet missen, zorg dan dat je je financiële mogelijkheden kent. Ga dus op voorhand een gesprek aan bij de bank, zodat je weet waar je limieten liggen. Zo kun je een realistisch bod uitbrengen.

Een bod doe je weloverwogen

Hoewel je misschien snel moet ageren, een bod doe je niet lichtzinnig. Doe het bod bij voorkeur ook schriftelijk. Strikt volgens de wetgeving kan het ook mondeling of per sms, maar een schriftelijk bod geeft toch net iets meer zekerheid. Gaat de verkoper vervolgens akkoord, dan heb jij de deal op zak!

Dit moet er zeker in de aankoopbelofte staan

Doe je een aankoopbelofte, zorg dan zeker dat de onderstaande zaken er glashelder in zijn opgenomen:

  • Geef duidelijk de prijs weer
  • Neem er het adres in op van het onroerend goed
  • Geef aan hoelang je bod geldig is
  • Zet er ook als opschortende voorwaarde het verkrijgen van een lening in
  • Eventuele verduidelijkingen

Ben je niet zeker, laat je dan met raad en daad bijstaan. Vaak kan een makelaar je hier mee helpen. Heel wat makelaars hebben hier ook een standaardformulier voor.

Dek jezelf in

Door opschortende voorwaarden in je bod op te nemen, kun je jezelf indekken en voorkomen dat je contractbreuk pleegt. De meest voorkomende opschortende voorwaarde, is het verkrijgen van een lening bij de bank.

Andere modaliteiten

Naast bovenstaande mogelijkheid zijn er tegenwoordig ook heel wat andere opties: biedingen onder gesloten omslag, digitale biedingen, … An sich is daar vaak helemaal niets mis mee, maar toch heb je maar beter alles op papier. Afspraken die op papier staan zijn duidelijk en bindend voor alle partijen en zo kan je discussie voorkomen.