Dit kan je doen als er problemen zijn met de autolift in je nieuwbouwappartement

20/07/2020

Het gebeurt tegenwoordig geregeld dat er een autolift wordt geïnstalleerd in een nieuw appartementsgebouw. Aan zulke autoliften kunnen er zich wel eens technische problemen voordoen. Wat kan je als appartementseigenaar in zulk geval doen?

Autoliften die in appartementsgebouwen worden geïnstalleerd durven wel eens tot problemen aanleiding geven waarbij de lift bv. geblokkeerd raakt of de toegangspoort boven open staat terwijl de lift beneden is. Wat kan je in zo’n geval doen?

Contacteer de syndicus

De lift behoort tot de gemene delen van het gebouw. Als daar iets mis mee is, is het in principe de vereniging van mede-eigenaars (VME) die actie moet ondernemen tegen bv. de promotor van het gebouw. Je kan –als individuele eigenaar- de problematiek van de lift wel op de agenda van de algemene vergadering laten brengen om op die manier een actie uit te lokken.

Verschillende argumenten

De VME heeft vervolgens verschillende mogelijke argumenten om de promotor aan te spreken. Er kan eventueel bijvoorbeeld gesproken worden van een zogenaamd zichtbaar of verborgen gebrek. Een vordering op grond van verborgen gebreken moet wel worden ingesteld binnen een korte termijn nadat je het gebrek ontdekte. Mogelijks kan ook een beroep worden gedaan op de extra garantie die een aannemer gaf. Bij schade aan personen of goederen kan je je ook eventueel beroepen op de wet inzake productaansprakelijkheid.

Zelf iets doen?

Je zou ook zelf de promotor van het gebouw kunnen contacteren en dreigen met een vordering tot ontbinding van de koop of een vordering tot schadevergoeding. Je kunt als je het appartement verhuurt ook wijzen op klachten van je huurder en het feit dat die eventueel een deel van de huur niet betaalt om een hogere schadevergoeding te vragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)