Mag je je kandidaat-kopers tegen elkaar laten ‘opbieden’?

26/06/2020 - partner: Immovlan.be

Als je een woning verkoopt die goed in de markt ligt, zijn er misschien wel meerdere kandidaten die de vraagprijs (of zelfs meer) willen bieden. Mag je deze kandidaten dan tegen elkaar laten opbieden via bv. ‘biedingen onder gesloten omslag’? En moet je dan sowieso verkopen aan de hoogste bieder?

Waarover gaat het?

Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten ‘opbieden’.  Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum. Hierbij kan je bijvoorbeeld vragen dat ze tegen dat uiterste moment hun hoogste bod op papier zetten en dat in een gesloten omslag binnenbrengen.

Moet je dan verkopen?

Ongeacht hoe hoog de biedingen zijn, je bent als verkoper niet verplicht om aan één van de bieders te verkopen en dit zelfs niet als de vraagprijs of zelfs meer wordt geboden.  Je kan dus perfect beslissen om het pand nog langer te koop te stellen of om dat bv. uiteindelijk zelf te houden.  Het feit dat je je pand te koop stelde met een bepaalde vraagprijs is namelijk enkel een aanbod tot onderhandelen dat je helemaal niet ‘vastzet’ en ‘verplicht tot verkopen’. De koop zal pas tot stand komen als je als verkoper een welbepaald bod aanvaardt.

Hoogste bieder?

Verkoop je uiteindelijk, dan ben je ook niet verplicht om dat aan de hoogste bieder te doen.  Je kan perfect kiezen voor een andere minder biedende kandidaat en dit bv. omdat je daar een betere ‘klik’ mee hebt of omdat die geen opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een hypothecaire lening wil laten opnemen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)