Coronavirus: een antwoord op je vragen!

30/03/2020

In deze coronatijden zit je met heel wat vragen over je huis of appartement. Of je nu huurder of eigenaar bent, hieronder vind je een overzicht van de huidige situatie.

Ik wil mijn huis verkopen. Mag ik een immokantoor inschakelen en bezoeken organiseren?

Informatie daarrond is nog maar net binnengekomen: bezoeken zijn verboden, want ze worden beschouwd als een “niet essentiële” verplaatsing. Je gezondheid en die van de bezoekers is belangrijker. Niets weerhoudt je ervan om een virtueel bezoek te organiseren, bijvoorbeeld door een videocall te doen met de geïnteresseerden. Je kan natuurlijk al contact opnemen met een immokantoor. We kunnen ons namelijk voorstellen dat die agenda’s na de crisis heel snel gevuld zullen zijn. Het is ook toegelaten om een bod te doen op een pand dat voor de lockdown bezocht werd.

Wat met een geplande verhuis?

Probeer, in de mate van het mogelijke, de verhuis te verplaatsen naar een latere datum. Als dat onmogelijk is, weet dan dat je je alleen zal moeten behelpen, want enkel de personen die op hetzelfde adres wonen mogen deelnemen aan de verhuis. Vrienden mogen dus niet komen helpen en de meeste verhuisfirma’s zijn gesloten.

Ik ging een compromis of akte tekenen. Wat gaat er nu gebeuren?

Fednot heeft aangegeven dat die documenten pas aan het einde van de lockdown getekend mogen worden. Je notaris zal ongetwijfeld contact met je opnemen om een nieuwe datum vast te leggen. Je notaris mag in de tussentijd natuurlijk wel verder werken aan je dossier!

Ik heb geen inkomsten meer, waardoor ik niet zeker ben dat ik de huur of mijn lening kan betalen. Wat moet ik doen?

Het Nationaal Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat (NEMS) heeft aan verhuurders gevraagd om begrip te tonen. Onze advocaat legt je hier uit welke stappen je kan nemen. Kotstudenten die niet meer naar hun kot kunnen, vinden in dit artikel meer info.

Als je eigenaar bent, is het goed om te weten dat de meeste banken een uitstel van betaling zullen goedkeuren. Je moet in dat geval wel kunnen bewijzen dat het verlies aan inkomsten veroorzaakt wordt door de coronacrisis.

Mijn huis is nog in opbouw. Wat gaat er gebeuren?

De meeste werven liggen inderdaad stil om twee redenen: ofwel is er geen materiaal aanwezig (leveringen zijn momenteel heel ingewikkeld), ofwel is het onmogelijk om social distancing (1,5 m) toe te passen. Het is dus aangeraden om de werf af te sluiten en te beveiligen en de werken te verplaatsen naar het einde van de lockdown.

Ik heb een bod gedaan op een pand, maar kan dat niet meer betalen. Wat nu?

Onze advocaat herinnert ons eraan: getekend is getekend. Je bent dus verplicht het pand te kopen. Afhankelijk van wat in het compromis staat, bijvoorbeeld een opschortende voorwaarde in het geval de bank je lening weigert, zou kunnen helpen om de aankoop te annuleren.