Zo kan je je bijdragen in het reservefonds recupereren als je je appartement verkoopt

27/02/2020

Als eigenaar van een appartement hebt je een aantal bedragen gestort in het reservefonds van het gebouw. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je die betaalde bedragen ‘terugkrijgt’ als je je appartement verkoopt?

Terugvragen aan de syndicus?

De bedragen die je betaalde in het reservefonds (en die nog niet zijn gebruikt om er bv. renovatiewerken mee te bekostigen) zijn ‘gekoppeld’ aan jouw appartement. Dat betekent meteen dat je niet van de syndicus kan vragen dat hij je deze bedragen terugstort als je je appartement verkoopt. De bedragen die je stortte zullen dus ten goede komen aan de nieuwe eigenaar van je appartement.

De koper laten betalen

Je kan wel afspreken met de koper van je appartement dat die je bovenop de eigenlijke aankoopprijs ‘jouw’ stortingen die nog in het reservefonds zitten moet terugbetalen. Zo’n afspraak moet je wel duidelijk op papier zetten. Doe je dat niet, dan wordt er van uitgegaan dat je bovenop de aankoopprijs van het appartement geen andere vergoedingen vraagt van de koper en dat jouw deel van het reservefonds begrepen is in de aankoopprijs van het appartement.

Zet het in de compromis

Als je met de koper afspreekt dat die je jouw deel van het reservefonds moet betalen, dan is het belangrijk dat reeds in de verkoopscompromis te zetten. Doe je dat niet dan riskeer je dit niet meer van de koper te kunnen vragen. Je kan aan de syndicus vragen om het juiste bedrag van jouw deel in het reservefonds op te geven.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)