Moet je als koper de nog openstaande rekening van een aannemer betalen?

21/02/2020 - partner: Immovlan.be

Je koopt een huis of appartement waaraan de verkoper pas nog een aantal werken liet doen. Kan de aannemer dan bij jou aankloppen om zijn rekening te betalen? Kan je andere afspraken met de verkoper maken?

Een aannemer die werken deed aan het pand dat je kocht en wiens rekening door de verkoper niet betaald werd, kan er wel eens aan denken om bij jou als koper te komen aankloppen (‘ik deed nu eenmaal werken aan jouw woning, mijnheer’). Maar kan dat wel?

Wie ging met de aannemer in zee?

Als het de verkoper was die de werken toevertrouwde aan de aannemer, dan moet hij de rekening van de aannemer betalen. Als die nog niet betaald is op het moment dat jij de woning koopt, hoef je je daarom nog geen zorgen te maken. Het is niet omdat je een woning waaraan werken gebeurden koopt, dat jij nu die werken zou moeten betalen.

Andere afspraken  

Je kan met de verkoper wel andere afspraken maken. Zo zou je in de koopovereenkomst perfect kunnen overeenkomen dat jij als koper de openstaande rekeningen van de aannemer betaalt. Hou er wel rekening mee dat de fiscus het bedrag daarvan wel eens als een verkapt deel van de koopsom kan aanzien en van oordeel kan zijn dat je daarop ook verkooprechten (registratierechten) verschuldigd bent.

En bij een appartement?

Werden er werken uitgevoerd aan de gemene delen van een appartementsgebouw dan moet je als koper mee betalen in de rekeningen van aannemers die voor de aankoop werden gelast en die nog niet in de afrekening zaten die aan de verkoper werd gestuurd.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)