Een 4-gevel op het platteland of een herenhuis in de stad?

12/02/2020 - Immovlan.be

Op zoek naar een woning? Dan heb je de keuze tussen een vrijstaande woning en een rijhuis. Beide hebben hun voordelen en ook het budget speelt mee natuurlijk.

Je kunt wel een villa in het groen willen, als het budget het niet toelaat houdt het op. Wij zetten kort even wat voor- en nadelen van beide op een rijtje. Zo kun je misschien toch nog van gedachten wisselen.

Jij kiest voor een vrijstaande woning omdat …

In de stad quasi een utopie, maar ga je een eindje buiten de stad, dan vind je vrijstaande woningen bij de vleet. Het spreekt voor zich dat een stukje tuin of zelfs een grote flap groen een doorslaggevende factor is om voor een vrijstaand huis te kiezen. Bovendien heb je ook minder contact met de buren en bijgevolg is er ook minder overlast mogelijk. Verder kun je vaak nog een stukje bijbouwen en is er ook meer dan voldoende plaats voor de wagen(s).  Een pak minder stress!

Het spreekt voor zich dat er aan de luxe van een vrijstaande woning vaak een pittig prijskaartje gekoppeld is. Je krijgt er wel wat voor in de plaats, maar het budget moet het wel toelaten. Houd ook rekening met hogere energiekosten en vaak ook een hoger brandstofverbruik, omdat je je nu eenmaal voor alles moet verplaatsen. Profiteren van de warmte van de buren zit er niet in.

Jij kiest voor een rijwoning omdat …

Wonen in de stad heeft ook zijn charmes. Afhankelijk van het budget ga je voor een standaard woning of misschien wel een fancy herenhuis. Een stadstuin is minder evident en vaak hangt er ook een stevig prijskaartje aan. Een terras of een kleine koer moet wel kunnen en daar kun je natuurlijk ook leuke dingen mee doen. Trouwens vaak is er wel een groen plekje in de buurt en je merkt snel dat het daar ook fijn is.

In een rijhuis profiteer je van de warmte van de buren en wonen in de stad betekent ook dat zowat alle winkels op wandel- of fietsafstand zijn: praktisch. De buren zijn bij een rijhuis wél een belangrijke factor en in de stad word je af en toe geconfronteerd met overlast. Je krijgt er wel een druk sociaal leven voor in de plaats. Garages en opritten zijn er niet altijd, dus in de grootsteden kan parkeren een probleem vormen. Ben je snel gefrustreerd bij het zoeken naar een parkingplekje, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Naast de bovenstaande opties zijn er nog heel wat andere mogelijkheden, denk maar aan een appartement, halfopen bebouwing en ga zo maar door. Ongetwijfeld heb je een voorkeur en komt het op goed zoeken aan tot je je droomwoning vindt. Veel succes!