Is een te renoveren woning de aankoop waard?

13/12/2019 - partner: Immovlan.be

Heel wat woningen dienen gerenoveerd te worden, maar wanneer doe je nu een goede koop en wanneer niet? Hoe onderscheid je het kaf van het koren en tik je een te renoveren woning met potentieel op de kop? De volgende tips kunnen je alvast een handje helpen …

Tip 1 l Analyseer de prijs grondig

Alles start met het nuchter analyseren van de prijs. Een te renoveren woning moet je uiteraard goedkoper op de kop kunnen tikken dan een volledig afgewerkte woning. Bekijk andere panden in de buurt en schat in hoeveel lager de prijs moet zijn omdat de woning nog gerenoveerd moet worden. Het blijft een buikgevoel, maar de korting moet alvast aanzienlijk zijn.

Tip 2 l Breng de renovatiekosten in kaart

Bekijk de te renoveren woning grondig en breng alle punten die aangepakt moeten worden in kaart. Vervolgens ga je hier een renovatiebudget op kleven. Neem dit liever iets te ruim dan de te krap, want meestal vallen de verbouwingskosten net iets duurder uit dan gebudgetteerd. Je kunt de verbouwingen ook in verschillende fases doen, zodat je je budget kunt spreiden en deze niet in één keer moet ophoesten.

Niet enkel het budget moet je in kaart brengen, ook de tijd die je er aan gaat spenderen. Vaak gaat het hier over maanden of zelfs jaren. Vraag offertes op, tel grondig en neem een buffer. Dat voorkomt in de loop van het verbouwingsproces heel wat frustraties.

Tip 3 l Je budget

Houd je aan je budget. Een woning met potentieel kan ontzettend aantrekkelijk ogen, maar als de kosten de pan uit swingen en je financieel krap komt te zitten, is het misschien niet de beste beslissing. Zo kan een goedkope woning alsnog peperduur uitvallen, waardoor je er spijt van kunt krijgen en de investering niet kunt recupereren, althans niet op korte termijn.

Tip 4 l Houd rekening met problemen

We stellen het maar meteen heel duidelijk: Er zullen problemen opduiken. Een renovatie valt niet te onderschatten en brengt vaak strubbelingen, moeilijkheden en frustraties met zich mee. Het vergt doorzettingsvermogen, geduld en begrip. Vraag je voor je grondig gaat renoveren af of dit echt wil is wat je wil en of het praktisch wel haalbaar is. Is het antwoord volmondig ja? Ga er dan voor!