Is een gratis schatting van je woning een goed idee?

14/11/2019 - partner: Immovlan.be

Om de vraagprijs van je woning te bepalen, laat je vaak een schatting uitvoeren. Heel wat makelaars bieden je een gratis schatting aan. Maar is dat wel zo’n goede optie of doe je beter beroep op een expert, waar vaak wel een (stevig) prijskaartje aan gekoppeld is? Wij zetten even een aantal zaken op een rijtje.

De correcte waarde inschatten

De effectieve waarde van je woning is altijd subjectief. De markt evolueert voortdurend, wensen veranderen en ook emotie en gevoel speelt een belangrijke rol. Heel wat factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van je woning en dat valt allemaal moeilijk te vatten in één bedrag. Ervaring en kennis van de immomarkt en regio is dan ook noodzakelijk om tot een correcte en realistische waarde te komen.

De onafhankelijke expert

Zowel makelaars, architecten, landmeters en zelfs notarissen voeren waardebepalingen uit. Verder zijn er ook vastgoedexperten die een uitgebreid schattingsrapport van je woning maken, waarin heel wat argumenten die de waardebepaling staven, zijn opgenomen. Afhankelijk van de expert die je raadpleegt, mag je toch rekenen op een kost van om en bij de 250 euro. Sommige experten vragen trouwens meer. Voor je een expert aan het werk zet, loont het dan ook zeker en vast de moeite om verschillende offertes te vergelijken.

Kiezen voor een gratis waardebepaling

Heel wat immomakelaars komen gratis je woning schatten, als je je woning daarna via hen verkoopt. Neem deze schatting echter met een korreltje zout. Vaak wordt er geen uitgebreid verslag voorzien en wordt de woning net iets duurder ingeschat, om je over de streep te trekken.

Ook een notaris verleent deze dienst vaak gratis, als je je akte er achteraf laat verlijden. Zorg wel dat je notaris effectief ter plaatse komt. In de praktijk zorgen ze vaak voor een schatting op papier, zonder ter plaatse te zijn geweest. Het is dan nog maar de vraag hoe accuraat zo’n schatting is.

Uiteraard kun je zelf ook een schatting maken. Bekijk de prijs van vergelijkbare panden in de buurt of maak gebruik van de tools die online te vinden zijn.

Gouden tip

Schattingen kunnen sterk uiteenlopen en blijven een subjectief gegeven. Neem de waardebepaling van je woning dus steeds met een korrel zout.