Draai je op voor de onbetaalde facturen van de verkoper van je huis?

21/10/2019

Je koopt een woning. Enkele weken nadien word je aangeschreven door een aannemer die vóór je aankoop werken uitvoerde in de woning (maar nog niet betaald werd). Volgens hem moet jij als nieuwe eigenaar zijn facturen betalen. Maar is dat wel zo?

Het principe

Het is niet omdat je een huis koopt dat je daardoor de nog openstaande facturen van aannemers die op verzoek van de vorige eigenaar werken deden aan dat huis moet betalen. De aannemer kan immers enkel betaling vragen van zijn eigenlijke opdrachtgever en dat is hier … de vorige eigenaar. Bij jou kan hij niet komen aankloppen. Het enige wat hij zou kunnen doen is beslag leggen op een deel van de koopsom die je betaalt.

En voor werken die nog moeten gebeuren?

Ook daar geldt dezelfde regel. De aannemer moet ook in dat geval betaling vragen aan diegene die met hem de aannemingsovereenkomst aanging. Dat is nu eenmaal zijn opdrachtgever. Het tijdstip waarop de werken moeten worden uitgevoerd (vóór of na de verkoop) is integendeel niet van belang.

Andere afspraken maken

Je zou natuurlijk wel andere afspraken kunnen maken met de verkoper. Zo kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat jij de rekeningen betaalt aan de aannemer voor werken die na de aankoop nog moeten gebeuren. Weet dat de aannemer, tenzij hij zelf zijn akkoord hiermee bevestigt, niet gebonden is door deze afspraak. Hij kan zich dus nog altijd richten tot de verkoper om zijn facturen betaald te krijgen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)