Investeren in vastgoed: 5 beginnersfouten om te vermijden

8/10/2019 - Immovlan.be

Van de verschillende soorten investeringen is een huurwoning kopen misschien wel de aantrekkelijkste. Naast het feit dat het een uitstekende bron van maandelijkse inkomsten vormt, is een meeropbrengst doorgaans verzekerd bij de wederverkoop. Toch kunnen bepaalde ‘beginnersfouten’ ervoor zorgen dat je investering uitdraait op een nachtmerrie.

1. Onvoldoende opgezocht

Typische beginnersfout nummer 1: onvoldoende onderzoek doen. Je hoeft niet de Sherlock Holmes uit te hangen door elk detail te analyseren, maar je moet wel de tijd nemen om een overhaaste keuze te vermijden.

2. Geen rekening houden met locatie

Locatie, locatie, locatie! Hoe dichter bij het centrum, scholen en winkels, hoe groter de kans dat je snel een huurder vindt. Kies grote steden en plaatsen die economisch aantrekkelijk zijn.

3. Slecht berekenen

Investeren in een huurwoning is een kwestie van cijferwerk. Je moet vooral denken aan het rendement op de investering. De aankoopprijs en de bijhorende kosten, de potentiële huurprijzen, hoeveel tijd, werk en geld je er zelf nog moet insteken… Niet iedereen is even sterk in (be)rekenen.

4. Te veel willen

Uiteraard wil je winst maken, maar je mag niet te veel willen. Wie te veel huur vraagt of te veel van een huurder eist, zal het moeilijk hebben om deze te vinden/houden.

5. Geen contract, geen bewijs

Maak een contract op met daarin alle belangrijke details met betrekking op de huur. Mondelinge afspraken zijn waardeloos. Steeds een dekmantel gebruiken!